Cu cine stai de vorbă

noiembrie 09, 2015
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ştiu, din experienţele cu care am venit în legătură, dar și din experiență personală, că viaţa de părinte nu este uşoară. Observ că trăim într-o generaţie în care părinţii au tendinţa să se învinovăţească adesea, pe măsură ce primesc informaţii care uneori se bat cap în cap sau diferă foarte mult de educația primită şi nu mai ştiu ce este bine pentru copiii lor. Sunt aici să te ajut să îţi găseşti resursele pentru a face ce este mai bine pentru copilul tău şi împreună să ajutăm copiii să depăşească dificultăţile prin care trec.

Legat de mine, încep cu copilăria, pe când gândirea magică era în toi şi exersam nevoia de a-mi exersa autoritatea, asemeni oricărui copil. Atunci aveam un joc preferat în care adoptam rolul învăţătoarei. În joc toate păpuşile se transformau în copii mai mult sau mai puţin obedienţi care îmi încercau limitele şi îmi plăcea la nebunie.

Ulterior, în liceu, tata mi-a oferit cadou (niciodată nu o să ştiu cum a făcut rost de ea) o carte care mi-a dat un sens în perioada în care nu ştiam ce drum să aleg odată cu facultatea. Cartea era legată de terapie prin joc (Psychoterapy With Children – The Living Relationship de Clark Moustakas) şi am simţit dintr-o dată cum totul prinde contur. Chiar dacă nu ştiam nimic despre ce paşi era nevoie să parcurg, mi-am propus să devin psihoterapeut prin joc (eram convinsă că nu există aşa ceva la noi în ţară, aşa că m-am pregătit pentru un drum plin de obstacole).

Am urmat Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei la Universitatea Transilvania din Braşov, specializarea psihologie, apoi am continuat cu un program de master la Universitatea Bucureşti la Psihologie Organizaţională, cu intenţia de a schimba macazul. Aici, însă, am avut parte primele interacţiuni cu copiii şi părinţii lor, lucrând în cadrul unei grădinițe pe parcursul a doi ani şcolari. O perioadă hotărâtoare pentru că m-a readus pe drumul la care am visat când eram mică – provocările copilăriei.

După un drum iniţiatic, m-am întors optimistă acasă, în Braşov, dornică să continui să lucrez cu cei mici. Am pornit colaborări în cadrul altor grădiniţe unde am desfăşurat opţionale de dezvoltare în plan emoţional pentru copii. Veştile frumoase urmau să apară: aflu că se fac înscrieri de formare de lungă durată de Terapie prin Joc şi Dramaterapie în Braşov – care erau şansele să fie şi acasă şi exact ce îmi doream? Foarte mici, da. Am profitat de ocazie şi am avut plăcerea să cunosc formatori din numeroase țări care au pus bazele mele de astăzi (din Anglia, America, Italia, Israel..).

Între timp, am mai acumulat experienţă lucrând ca:

  • Psiholog în cadrul programului de educaţie complementară FasTracKids Braşov (trei ani);
  • Psiholog la Căsuţe de Tip Familial, în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov (un an);
  • Psiholog în cadrul Centrului de Zi “Casa Soarelui” pentru persoane cu Sindrom Down Braşov cu activităţi şi la Centrul de Recuperare “Micul Prinţ” (doi ani);
  • psihoterapeut autonom, atestat profesional de Colegiul Psihologilor din România, în cadrul cabinetului individual (începând cu anul 2016).

Am aplicat metode de joc şi dramă și în:

  • sesiuni individuale cu copii şi adulţi în cadrul cabinetului individual de psihologie;
  • ateliere în cadrul taberelor pentru copii și familii;
  • proiect comunitar cu adolescenţi instituţionalizaţi;
  • grupuri de lucru cu persoane vârstnice diagnosticate cu Alzheimer;
  • teatru autobiografic.

La cabinet lucrez preponderent în sesiuni unu la unu, față în față sau online. Sunt recunoscătoare fiecărui client care a acceptat să îi fiu alături fie în periplul în rolul de părinte, fie în procesul de dezvoltare personală sau de terapie, adesea acestea fiind întrepătrunse.

Pe parcursul experiențelor cu clienții, m-am apropiat tot mai mult și de domeniul perinatalității. Am început să studiez tot mai mult, să particip la conferințe din domeniu, să lucrez cu persoane care întâmpină provocări în a concepe copii, care au pierdut sarcini, care au avut nașteri dificile, care au avut dificultăți post-partum. Așadar, de câțiva ani ofer și suport psihologic specializat viitorilor și  proaspeților părinți.

Pentru că în sesiunile individuale sunt atât de multe lucruri de spus, împărtăşesc din cunoştinţe cu tine și prin intermediul acestui blog. Fac asta din dorinţa de a dezvolta o comunitate de părinţi mai implicaţi, care etichetează mai puţin şi înţeleg mai mult. Mai mult din ce înseamnă copilăria, mai mult din ce înseamnă psihologia, mai mult din viaţa de părinte.

Cu drag,

Psiholog Andreea Găvenea

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
ArgumentNu face pentru copilul tău ceea ce poate face singur

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *