Doliul în perioada sărbătorilor de iarnă

decembrie 09, 2018
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Nici nu începuse luna decembrie și orașul era împânzit de beculețe, ghirlande luminoase și decorațiuni de iarnă. Bradul de Crăciun din centrul Brașovului s-a aprins și el mai devreme anul acesta, de 1 decembrie. Suntem bombardați din toate părțile de mesaje care ar trebui să ne aducă “bucuria sărbătorilor” în casă.

Pentru nenumărate familii, însă, bucuria sărbătorilor pălește atunci când au pierdut pe cineva drag. Sărbătorile nu mai sunt la fel fără unul dintre părinți, fără partenerul de viață, fără copilul pierdut sau fără prietenul de o viață. Toate motivele de bucurie simțite până atunci se transformă în surse de durere, în furie, în sentimente de vină, în tristețe. Una din opțiuni sau mai multe împreună.

Desigur, intensitatea sentimentelor trăite de cei care sunt îndoliați depinde de multe aspecte: care era relația cu persoana decedată, cât de recent a fost evenimentul, dacă a fost așteptată sau nu moartea, ce resurse are persoana în viață să facă față evenimentului sau cât suport primește de la cei din jur.

Dacă treci chiar tu printr-o perioadă dificilă cu ocazia sărbătorilor de iarnă sau dacă un apropiat de-al tău a pierdut pe cineva drag, e important să ții cont de câteva aspecte:

  • nu te aștepta ca sărbătorile să fie la fel. Chiar dacă ai copii în grijă și încerci să păstrezi cât mai multe tradiții cum au fost și înainte, durerea că persoana iubitaă lipsește poate fi apăsătoare. Vorbește cu rudele, prietenii sau vecinii să fie în preajmă și să preia sarcinile legate de cei mici atunci când te simți copleșit. Ia-ți timp pentru tine să plângi, să fii furios, să nu faci nimic sau să zâmbeșți cu gândul la celălalt. Dacă simți nevoia, reconsideră rutinele de sărbători, poate alegi chiar să pleci în vacanțe în locuri în care se sărbătorește în mai mică măsură Crăciunul.
  • situațiile sociale sunt dificile. Să participi la evenimente la care e plin de cupluri când tu tocmai ți-ai piedut jumătatea sau la evenimente ale firmei în care e invitat Moș Crăciun pentru cei mici când tocmai ai pierdut un copil, pot fi momente care te lovesc drept în inimă. Așadar, asigura-te că vorbești cu gazdele sau cu colegii de muncă că vei pleca la un moment dat sau că nu te simți pregătit să participi de loc la evenimentele de iarnă. E în regulă să vrei să stai singur sau cu familia restrânsă.
  • cei din jur vor să organizeze momente care să te bine-dispună. De cele mai multe ori, însă, sentimentele legate de pierderea persoanei dragi nu dispar și nici nu pot fi ascunse sub zâmbete false. Pot apărea, astfel, sentimente de auto-învinovățire, de furie față cei din jur care se comportă că și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. E important să înveți să îți exprimi nevoile cu calm, astfel încât cei din jur să înțeleagă că încă nu ești pregătit pentru astfel de momente.
  • fiecare membru al familiei își ține doliul în propriul mod. Din acest motiv comunicarea deschisă este un factor cheie pentru a depăși mai ușor perioada sărbătorilor, în schimbul unui scut de protecție de care adesea credem că au nevoie cei din jur (avem tendința asta mai ales față de copii). Adună-ți gândurile și amintirile legate de persoana decedată și plângi dacă simți nevoia. Lacrimile nu sunt semn de slăbiciune, nici de suferință neapărat. Pot fi un mod de a exprima cât de mult îți lipsește persoana care acum nu mai e lângă ține. Comunică cu cei de lângă tine despre ceea ce simți, cu adulții care au puterea de a te asculta. Cât despre copii, află că și ei au nevoie să învețe cum să duci o perioadă de doliu, așa că le poți explica din când în când cum te simți și te încurajez chiar să afli și de la ei ce simt. Te poate surprinde cât de multe pot observa și cât de bine le prinde ca cineva să fie onest legat de sentimentele pe care le trăiește.

Poate îți dorești că perioada aceasta de pregătiri, de Crăciun, de an nou, să nu existe. Poate îți doresti să fie direct ianuarie, când lucrurile se mai temperează. Poate vor exista mereu momente de tristețe, de părere de rău, de suferință, dar toate sunt semne că vei continua să iubești și să îi simți lipsa persoanei care nu îți mai e alături. Doliul nu dispare, dar se transformă și devine acceptabil odată cu timpul. Cu fiecare an, lucrurile devin mai puțin tensionate. Dă-ți timp!

P.S.: uneori e nevoie de ajutor specializat în depășirea momentelor dificile din doliu. Apelează la specialiști dacă simți că îți e greu să treci prin rutinele zilnice, dacă simți că lucrurile sunt tot mai greu de gestionat.

Citește și:

  1. Să nu uităm de mame (sau despre depresia post-partum)
  2. Ce le spui copiilor mici despre moarte
  3. Există sau nu Moș Crăciun

Sursa foto: Flickr

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Lasă copiii să fie copiiAnxietatea la copii – cum o abordezi?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *