Mai multe despre limitele copilului tău

octombrie 26, 2017
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Limitele în relaţia părinte copil reprezintă adesea un subiect sensibil. Mulți părinți știu că sunt importante (citește și aici), dar puțini reușesc să le implementeze. Pe de o parte sunt părinţii care consideră că e nevoie să aibă întotdeauna dreptate, pentru că ei ştiu ce e mai bine pentru copilul lor. În acest caz există foarte multe reguli, adesea impuse, care ajung să fie prea complicate pentru copii. La polul opus sunt părinţii foarte permisivi, care evită să facă în aşa fel încât copilul să nu sufere în vreun fel. Astfel, orice înţelegere ajunge să fie negociată în favoarea celui mic. Acesta poate face aproape orice, atât timp cât nu plânge.

Desigur, în fiecare dintre situaţiile descrise mai sus, părintele vrea doar să vină în ajutorul copilului, în modul care îi vine cel mai la îndemână, în modul pe care îl ştie. Cu toate acestea, nicio extremă nu este bine-venită şi ambele categorii de părinţi ajung la un punct în care observă că nu o mai scot la capăt cu copilul lor.

Ce e important să ții minte

Ce e important să ţii minte despre limite în relaţia cu copilul tău, astfel încât să fie în sprijinul tău şi, mai ales, al copilului tău:

  • A disciplina înseamnă a învăţa. Pentru ca limitele să poate fi aplicate şi învăţate de către copilul tău, el are nevoie să înţeleagă motivele pentru care îţi doreşti să facă anumite lucruri. Îi ceri să vină acasă de la locul de joacă până la ora 8 seara doar pentru că “aşa spun eu şi cât stai sub acoperişul meu, vei face cum zic eu”? Încearcă mai degrabă să îi explici că atunci când se înserează nu îl ştii în siguranţă, sau spune-i că ştii cât de important e pentru el să se odihnească pentru a se putea trezi la timp să ajungă la şcoală. Oricare ar fi motivul, asigură-te că îl faci cunoscut într-un moment de calm în care copilul tău e dispus să te asculte.
  • Alege-ţi luptele! Încearcă să eviţi să ai prea multe limite. Dacă te observi spunând NU la tot pasul, dacă simţi că toată ziua este nevoie să îi ţii morală copilului tău pentru că nu reuşeşte să facă nimic “cum trebuie”, înseamnă că e cazul să te opreşti. Alege acele 5 înţelegeri pe care vrei să le aveţi în casă care îl ţin în siguranţă şi ajută la bunul mers al lucrurilor în familia ta. Abia când acestea au fost însuşite, poţi încerca să vii cu alte înţelegeri în completare.
  • Stabiliţi înţelegerile în avans. Asigură-te că toată lumea ştie care sunt aşteptările de la copilul tău. Când cei mici ştiu la ce să se aştepte, sunt şanse mai mari să rămână calmi atunci când implementezi înţelegerile.
  • Anunţă-l ce urmează să se întâmple! Evita să îi ceri să se oprească din joc pentru că ACUM e ora mesei. Încearcă, mai degrabă, să îl anunţi că urmează să mâncaţi în 10 minute. Eventual, dacă ştii că este nevoie, mai aminteşte-i odată cu 2 minute înainte. În acest fel copilul tău ştie la ce să se aştepte şi cum să îşi organizeze activităţile. Vei evita astfel tensiunile dintre voi.
  • Implică-ţi copilul în stabilirea limitelor. Faceţi o listă cu înţelegerile din casa voastră, astfel încât să fie la vedere. Stabiliţi împreună care ar putea fi lucrurile ce ajută la buna desfăşurare a activităţilor din casă şi la siguranţa voastră (fizică şi emoţională). De asemenea, tot împreună, discutaţi despre posibilele consecinţe în cazul nerespectării acestor înţelegeri de către fiecare membru al familiei. Îi oferi astfel copilului tău ocazia să fie în control, să caute singur soluții la situațiile care pot să apară, să fie responsabil.
  • Fii constant în cerinţe! De multe ori părinţii îmi spun că atunci când au o zi bună acceptă mai multe din partea copilului. În schimb, dificultăţi mai mari au atunci când sunt obosiţi. Este normal ca limitele pe care le poţi suporta să fie mai mici într-un astfel de moment. Pentru a evita, însă, să transmiţi mesaje ambigue (“încă 5 minute la televizor” să însemne astăzi 3 minute şi mâine 20), este important să menţii înţelegerile de fiecare dată, independent de starea ta sau a copilului. El va învăţa astfel noţiunea timpului, va vedea că eşti constant în cerinţe, evitând astfel frustrările şi tensiunile.
  • Limitele presupun blândeţe. Poţi fi ferm, dar calm şi blând atunci când implementezi o limită. Din păcate, mulţi părinţi asociază limitele cu reguli impuse într-un mod autoritar. Din contră! Copiii pot riposta, mai ales dacă până acum ai fost un părinte permisiv şi acum încerci să schimbi ceva în atitudinea faţă de limite. Cu toate acestea, în calitate de părinte, e important să rămâi calm şi hotărât în ceea ce îi ceri.

Implementarea unor limite este una dintre cele mai dificile sarcini pentru părinţi. Sunt multe informaţii pe această temă în cărţi și în mediul on-line, însă de cele mai multe ori părinţii au nevoie să discute punctual despre situaţia familiei lor. Îmi scria cineva într-un comentariu că, de multe ori uităm, ca părinţi, să ne ţinem de treabă până la capăt. Din aceste motive te încurajez, dacă ai dificultăţi, să te consulţi cu un specialist. Fie că vii la Părinţi în Tandem, fie că mergi la un alt psiholog, vreau să ştii că poţi avea un sprijin în drumul tău.

Iar pentru că este greu să acopăr acest subiect într-un singur articol, dacă ai întrebări pe această temă, nu ezita să lași un comentariu mai jos.

Citește și:

  1. Despre monștri (sau temerile copiilor în funcție de vârstă)
  2. Ce faci cu copilul care nu știe să piardă
  3. Celebrul „Nu”!

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
De ce au copiii nevoie de limiteCum previi bullying-ul în rândul copiilor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *