O perioadă lungă am pus mult accent în activitatea cabinetului de psihologie pe lucrul cu sănătatea mentală maternă. Am căutat informații, cărți și conferințe, am completat un curs de formare online – Maternal Mental Health Certificate of Completion for the 2020 Mom and Postpartum Support International (PSI). Pe măsură ce am aprofundat informații din zona asta, eram tot mai surprinsă să descopăr că la noi în țară (cu atât mai puțin în Brașov) nu prea avem resurse. Sunt puțini specialiștii care lucrează cu mămicile în zona sănătății mentale, cel puțin sunt puțini care o fac declarat. Dintre ei, cei mai mulți sunt cadre medicale sau consultanți în somn și alăptare. Mai puțin am găsit psihologi, ce să mai zic de echipe pluridisciplinare. Tocmai din acest motiv m-am bucurat enorm să găsesc în București persoane (dintre care unele dragi mie) care s-au alăturat Societății Internaționale pentru Psihologie și Medicină Pre- și Perinatală și care organizează evenimente locale chiar de anul acesta!
Mămici, lumea se pregătește pentru voi!
Iată ce informații cunoaștem deja: În doar câteva zile Asociația Franco-Română „Bébé Bienvenu” şi Laboratorul de psihologie a copilului, adolescentului și familiei, din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, organizează webinarul cu participare gratuită „Sarcină, naștere și atașament – Impactul dezvoltării timpurii asupra sănătății copilului și a adultului”, ce va avea loc în data de 25 iunie 2020, orele 17:00-19:00 pe ZOOM (pentru a vă înscrie la acest webinar, trimiteți un email la adresa maternologieromania@gmail.com ).
Webinarul este o oportunitate de a afla informații bazate pe experiența directă în lucrul cu clienții/pacienții și de a primi răspunsuri la întrebările participanților. Din păcate e prea puțin timp alocat pentru atâtea subiecte pertinente:
- Impactul traumelor timpurii asupra dezvoltării emoționale a copiilor – Conf. univ. dr. Elena Vladislav
- Prevenție și intervenție postnatală pentru sănătatea diadei mamă-bebeluș- abordare maternologică – psh. Simina Angelescu și dr. Daniela Marincaș, medic de familie
- Dinamica relației mamă-copil de la sarcină la copilăria timpurie – psh. dr. Corina Paica
- Psihologia relației medic-gravidă de-a lungul sarcinii – psh. dr. Camelia Chețu
- Trauma pre si perinatala – neurobiologie, psihoterapie si preventie – psh. dr.Alin Cotigă
Și pentru că e nevoie de mai multă profunzime în abordarea temelor, urmează și o conferință!
Pentru prima dată în România, psihologi și psihoterapeuți, medici (cu specialitățile obstetrică-ginecologie, neonatologie, pediatrie, medicină de familie, psihiatrie), moașe, asistenți medicali, fiziokinetoterapeuti, educatori prenatali, doula și consultanți în lactație sunt invitați să discute despre îngrijirea mamei și a copilului dintr-o altă perspectivă. În cadrul Conferinței Internaționale cu tema “Sănătatea perinatală – o abordare psiho-socio-medicală”, specialiștii din aceste domenii vor prezenta recomandările actuale referitoare la sănătatea cuplului mamă-copil din perioada pre și post-natală.
Evenimentul ce va avea loc în perioada 25-26 Septembrie, la București, este organizat de Asociația Română de Maternologie și Asociația Franco-Română BebeBienvenu, fiind primul proiect al Grupului de lucru din România al International Society for Pre- and Perinatal Psychology and Medicine (#ISPPM), grup care s-a creat pentru a dezvolta domeniul suportului de specialitate, psihologic și medical, în perioada pre și postnatală pentru mame, bebeluși și întreaga familie.
Conferința Internațională cu tema “Sănătatea perinatală – o abordare psiho-socio-medicală”, 25-26 Septembrie
Conferința se bucură de prezența unor specialiști de marcă, printre care: Prof. univ. dr. Amara Renate Eckert și Prof. dr. Ludwig Janus (Germania), Psh. dr. Alin Cotigă, Prof. Olga Gouni (Grecia), Conf. univ. dr. Elena Otilia Vladislav, psihanalist Bertrand Schneider (Franța), cercetător dr. Katharina Pittner (Germania), Asist. Univ. Dr. Dragoș Albu, Conf. univ. dr. Speranța Farca, Șef lucr.Dr. Gabriela Ion, Prof.univ. Dr. Diana Loreta Păun, Prof. Dr.Aurora Martin.
Parteneri în organizarea conferinței sunt: International Society for Pre- and Perinatal Psychology and Medicine, Facultatea de Psihologie și Științele Educației și Societatea Română de Pediatrie.