Cu cine stai de vorbă

noiembrie 09, 2015
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ştiu, din experienţele cu care am venit în legătură, că viaţa de părinte nu este uşoară. Observ că trăim într-o generaţie în care părinţii au tendinţa să se învinovăţească adesea, pe măsură ce primesc informaţii care se bat cap în cap şi nu mai ştiu ce este bine pentru copiii lor. Sunt aici să te ajut să îţi găseşti resursele pentru a face ce este mai bine pentru copilul tău şi împreună să ajutăm copiii să depăşească dificultăţile prin care trec.

Legat de mine, încep cu copilăria, pe când gândirea magică era în toi şi exersam nevoia de a-mi demonstra autoritatea, asemeni oricărui copil. Atunci aveam un joc preferat în care adoptam rolul învăţătoarei. În joc toate păpuşile se transformau în copii mai mult sau mai puţin obedienţi care îmi încercau limitele şi îmi plăcea la nebunie.

Ulterior, în liceu, tata mi-a oferit cadou (niciodată nu o să ştiu cum a făcut rost de ea) o carte care mi-a dat un sens în perioada în care nu ştiam ce drum să aleg odată cu facultatea. Cartea era legată de terapie prin joc (Psychoterapy With Children – The Living Relationship de Clark Moustakas) şi am simţit dintr-o dată cum totul prinde sens. Chiar dacă nu ştiam nimic despre ce paşi era nevoie să parcurg, mi-am propus să devin psihoterapeut prin joc (eram conştientă că nu există aşa ceva la noi în ţară, aşa că m-am pregătit pentru un drum plin de obstacole).

Am urmat Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei la Universitatea Transilvania din Braşov, specializarea psihologie, apoi am continuat cu un program de master la Universitatea Bucureşti la Psihologie Organizaţională, cu intenţia de a schimba macazul. Aici, însă, am avut parte primele interacţiuni cu copiii şi părinţii lor, lucrând în cadrul Grădiniţei Happy Planet Kids pe parcursul a doi ani şcolari. O perioadă hotărâtoare pentru că m-a readus pe drumul la care am visat când eram mică – provocările copilăriei.

După un drum iniţiatic, m-am întors optimistă acasă, în Braşov, dornică să continui să lucrez cu cei mici. Am pornit cu o colaborare în cadrul unei grădiniţe particulare unde am desfăşurat un opţional de dezvoltare în plan emoţional pentru copii. Veştile frumoase urmau să apară: prietena mea, Lucia, mă anunţa că se fac înscrieri de formare de lungă durată de Terapie prin Joc şi Dramaterapie în Braşov – care erau şansele să fie şi acasă şi exact ce îmi doream? Foarte mici, da. Am profitat de ocazie şi am avut plăcerea să cunosc formatori străini care au pus bazele specialistului de astăzi (din Anglia, America, Italia, Israel).

Între timp, am mai acumulat experienţă lucrând ca:

  • Psiholog în cadrul programului de educaţie complementară FasTracKids Braşov (trei ani);
  • Psiholog la Căsuţe de Tip Familial, în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov (un an);
  • Psiholog în cadrul Centrului de Zi “Casa Soarelui” pentru persoane cu Sindrom Down Braşov cu activităţi şi la Centrul de Recuperare “Micul Prinţ” (doi ani).

Am aplicat metode de joc şi dramă în:

  • grupuri de lucru cu copii;
  • sesiuni individuale cu copii şi adulţi;
  • proiect comunitar cu adolescenţi instituţionalizaţi;
  • grupuri de lucru cu persoane vârstnice diagnosticate cu Alzheimer;
  • teatru autobiografic.

Acum iată-mă, psihoterapeut atestat profesional de Colegiul Psihologilor din România, gata să împărtăşesc din cunoştinţe cu tine. Fac asta din dorinţa de a dezvolta o comunitate de părinţi mai implicaţi, care etichetează mai puţin şi înţeleg mai mult. Mai mult din ce înseamnă copilăria, mai mult din ce înseamnă psihologia, mai mult din viaţa de părinte.

Cu drag,

Psiholog Andreea Găvenea

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Despre mine

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și sunt psihoterapeut cu specializare în terapie prin joc şi dramaterapie. Am lucrat cu copii și părinți în grădiniţe din Bucureşti şi din Braşov și în cadrul unor programe de educaţie complementară. Am fost psiholog pentru copii instituţionalizaţi și pentru copii şi adulţi cu dificultăți de învăţare. Acum continui să lucrez în propriul cabinet de psihoterapie cu adulți și copii. Organizez sesiuni de dezvoltare personală şi ateliere de dezvoltare personală prin metode creative atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari. Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
ArgumentNu face pentru copilul tău ceea ce poate face singur

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *