Există sau nu Moș Crăciun?!

decembrie 22, 2015
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Se apropie Crăciunul şi, fie că suntem inspiraţi de campaniile de marketing, fie că avem în suflet nevoia de a contribui la binele celor din jur, cu toţii simţim un aer special cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Copiii în mod particular, mai ales în perioada în care gândirea magică este în toi, sunt fascinaţi de toate poveştile cu Moş Crăciun, cu reni şi spiriduşi sau elfi care pregătesc cadouri pentru toţi. Acest lucru se întâmplă fie că ai cultivat în mod activ această idee, fie că au auzit reclamele şi poveştile altor copii. Cu toate acestea, este minunat să îi vezi cât de doritori sunt să scrie scrisori Moşului, cum ţin evidenţa faptelor „bune” pentru a găsi surpriza sub brad ori cum stau cu ochii sclipind a dorinţă, cum pândesc momentul în care apar cadourile „de nicăieri”.

Îţi doreşti să îi păstrezi inocenţa aceea cât mai mult timp şi să îl laşi să copilărească pentru o perioadă cât mai lungă. În acelaşi timp îţi trec prin minte o mulţime de întrebări contrarii: Dacă o să creadă că l-am minţit şi nu va mai avea niciodată încredere în mine? Dacă nu va mai crede în nimeni din momentul din care află adevărul despre cadourile de Crăciun? În curând va descoperi că nu poţi obţine întotdeauna ce îţi doreşti, că prietenii te trădează, că dragostea vine şi pleacă şi câte şi mai câte!

Cu toate acestea, întrebarea este inevitabilă: Există sau nu Moş Crăciun?! Şi atunci ce faci?

  1. Află întâi ce i-a stârnit curiozitatea – se întâmplă să audă din diferite părţi poveşti care să îi pară logice. Dacă acesta este cazul, încurajează-ţi copilul să îşi folosească gândirea logică şi critică. În acelaşi timp, motivul pentru care întreabă poate să îţi ofere o pregătire a răspunsului tău;
  2. Întreabă-l ce părere are înainte să îi oferi un răspuns – chiar dacă îţi adresează întrebări despre ce se întâmplă în realitate, asta nu înseamnă că este pregătit emoţional să afle adevărul. Întrebându-l „Tu ce părere ai?” îţi poate oferi o idee despre nivelul său de dezvoltare emoţională şi cognitivă. Dacă îţi răspunde că în continuare crede în Moş Crăciun, în ciuda îndoielilor sale, nu este încă momentul să îi spulberi lumea magică;
  3. Când întradevăr nu mai ştie ce să creadă şi insistă să îi spui ce se întâmplă, spune-i adevărul! Este foarte important să îi menţionezi că mitul Moşului vine din realitate. Indiferent de religia din care faci parte, îi poţi explica într-un limbaj cât mai apropiat de nivelul său de dezvoltare că a existat o persoană ce oferea cadouri celor din jur, necondiţionat, demonstrând compasiune şi generozitate. Şi pentru că nu dorea să fie lăudat pentru asta, pentru că îi plăcea să observe reacţiile de uimire şi surprindere a oamenilor când descopereau cadourile, această persoană prefera să nu fie recunoscută şi oferea cadourile pe întuneric. Cei mai mulţi dintre oameni, impresionaţi, aleg să continue să onoreze tradiţia de a lăsa cadouri sub brad. Moş Crăciun ne învaţă să credem în ceea ce nu putem vedea ori atinge – să credem în noi, în prieteni ori în familie. Să iubim şi să protejăm, să ne bucurăm de cei din jur şi să ajutăm.
  4. Un pas foarte important este să îi explici că, indiferent ce crede, pentru unii oameni spiritul Crăciunului este foarte special. Din acest motiv, atunci când îi spui adevărul, e nevoie să te asiguri că poate să fie suficient de înţelept să nu împărtăşească asta cu alte rude ori cu copiii din jur care încă se încred în puterile Moşului.
  5. Încurajează-l să participe la pregătirea surprizelor şi cadourilor,să ofere cadouri, să fie „ajutorul Moşului”. Vei creşte stima de sine în copilul tău şi te vei bucura împreună cu el de momentele speciale și timp de calitate.

Ţine minte – este decizia ta când alegi să îi spui copilului tău adevărul despre Crăciun. Nu există o vârstă anume sau un moment potrivit pentru asta, dar urmăreşte-l să fie pregătit. Se poate întâmpla să nu te creadă sau să izbucnească în plâns în caz contrar. În acelaşi timp, evită să prelungeşti această etapă pentru propria ta bucurie atunci când cei mici sunt gata să renunţe la credinţa magică – poţi crea frustrări şi tensiuni inutile. Va fi nevoie să îţi ceri iertare în cazul în care copilul se simte trădat de tine.

Sunt curioasă care sunt temerile tale legate de momentul deconspirării Moșului sau care au fost reacțiile copilului tău atunci când a descoperit adevărul. Simte-te liber să lași comentariul tău mai jos și să împărtășești experiențele tale!

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Coşmarurile copilărieiCe activităţi să alegi pentru vacanţa de iarnă – partea I

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *