A ieșit soarele! Prima oară după mult timp se uită cu drag la vremea de afară. Își amintește de liniște, de plimbări lungi printre petice de zăpadă topită. Mai mișcă scrâncenul și uită de ea. Uită de ea până când își aude stomacul. Nu a mai mâncat de cine știe când. Copilul doarme adânc și realizează că nu a mai pus geană pe geană de mai bine de 18 ore. Ar vrea să doarmă și ea, dar nu reușește. Se simte depășită și epuizată. Se simte vinovată pentru că se aștepta să poată face lucrurile mai bine, să poată face mai multe în calitate de mamă. Nu simte că s-a atașat ca-n filme de cel mic. Uneori îi vine să îl lase să plângă până nu mai poate el. Sau până nu mai poate ea. Este mereu furioasă și vrea să țipe, dar nu știe la cine. La soț? La copil? La ea? A auzit de depresie post-partum dar nu crede că poate fi ceva grav. Nu se mai poate concentra la mai nimic, nu își mai aduce aminte la ce se gândea mai devreme. Să fi fost rufele pe care le avea de spălat? Sau mâncarea pentru soț? Oricine ar intra în casă crede că ar judeca-o. Nimic nu e la locul lui, nimic nu este cum ar trebui… A ieșit soarele! Prima oară după mult timp ar vrea să iasă, să se uite cu drag la vreme DE AFARĂ.
Știu că mulți oameni nu înțeleg depresia. Mulți consideră că apare doar la oamenii slabi, care nu au auto-determinare. Depresia, însă, poate să apară la oricine, oricât de puternic, iar depresia post-partum poate să apară la orice mamă (deși există și bărbați care trec prin episoade depresive după nașterea copilului).
Ce nu știai despre depresia post-partum?
- Între 10% și 20% dintre mame pot dezvolta depresie în primele 6 luni de la naștere
- Femeile care nasc vara sau toamna au un risc mai ridicat de a avea depresie (iarna si primavara conditiile meteo incurajeaza activitatiile in casa cu cel mic, iar mamele sufera in mai mica masura dupa plimbarile in aer liber)
- Mamele tinere sunt mai predispuse la depresie post-partum
- O sarcină neplanificată poate contribui la apariția depresiei
- O naștere traumatică favorizează depresia, la fel și sarcini anterioare pierdute
- Experiențe legate de abuz fizic sau sexual ale mamei, pot contribui la depresie după naștere
- Încercările de a fi perfectă pot duce mama într-o stare depresivă
- Suportul emotional din partea familiei si a prietenilor este asociat cu depasirea episoadelor depresive post-natale
E luna martie, e o lună cu bucurie pentru mulți dintre noi, dar… să nu uităm de mame. Au nevoie să le auzi, să le asculți, să le înțelegi… au nevoie să fii acolo pentru ele! Fii acea persoana care asculta fara sa critice, care apreciaza fiecare incercare a mamei sa iasa la liman, care o accepta asa cum e. Încurajează proaspetele mame să iasă din casă, să socializeze, poate chiar să ceară ajutorul unui specialist care să o îndrume în depășirea acestei etape.
Sursa foto: Flickr