A venit mult aşteptata vacanţă de iarnă, cu sărbătorile specifice şi cu multe cadouri. Cadouri de Crăciun, de Sfântul Ştefan, de Anul Nou sau de Sfântul Ion – oricum ai face, eşti înconjurat de evenimente şi timpul tău este împărţit între vizite, musafiri şi cumpărături. Cu toate acestea ştii că este un moment în care poţi să îi dedici mai mult timp copilului tău şi activităţilor desfăşurate împreună. Iar pentru că anul acesta zăpada se lasă aşteptată, m-am gândit să îţi dau câteva idei de activităţi pentru copilul tău.
Pentru copiii care sunt în stadiul de explorare, o idee minunată de a-i ţine preocupaţi şi departe de televizor este să le faci sticle senzoriale. Sunt sticle de plastic în care poţi adăuga o varietate foarte mare de forme, culori, mărimi atractive pentru copii, numai bune pentru a fi studiate. Ai mai jos un exemplu de sticlă senzorială care m-a atras, dar te încurajez să îţi foloseşti imaginaţia şi materialele care îţi sunt la îndemână pentru a confecţiona ceva care să-l atragă pe copilul tău.
Ai nevoie să faci rost de o sticlă din plastic, să torni în ea apă (umplută 3/4), să adaugi obiecte cât mai colorate, eventual şi sclipici sau colorant alimentar, iar apoi să umpli sticla cu ulei, glicerina lichidă sau săpun lichid (astfel vei încetini mişcarea obiectelor). Este foarte important să menţionez că este nevoie să lipeşti capacul cu lipici foarte puternic, astfel încât să elimini riscul de a fi sticla desfăcută în timpul jocului.
Activităţile senzoriale contribuie mult la dezvoltarea copilului tău aşa că te încurajez să cauţi materiale care să implice toate simţurile. Copilul tău îşi va exersa capacitatea de concentrare a atenţiei pe sarcină, de observare a stimulilor care sunt mai aproape dar şi a celor care sunt mai în depărtare. Va exersa coordonarea mână – ochi, reuşind să aprecieze mai bine distanţele. Va putea observa diferite sunete, fie pentru că ai pus ceva zornăitor în sticlă, fie pentru că descoperă sunetele făcute de sticlă atunci când ea cade pe diferite texturi sau suprafeţe. Îşi va exersa muşchii mâinilor încercând să manipuleze, să mişte sticla în poziţii noi.
O să fii surprins să vezi că activitatea aceasta o să capteze nu doar atenţia copiilor sub doi ani, cât şi a celor de vârstă şcolară şi chiar a ta, ca adult. Spor la distracţie şi nu uita să ne arăţi cum ţi-a ieşit sticla senzorială sau să ne povesteşti impactul pe care l-a avut asupra copilului tău!