Ce activităţi să alegi pentru vacanţa de iarnă - partea a II-a

decembrie 30, 2015
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Revin cu un nou articol, de data aceasta cu activităţi potrivite pentru vârste puţin mai mari, respectiv pentru preşcolari şi şcolari (idei pentru copii mai mici găsești aici)

Pentru că anul acesta stă să se apropie de final, este un moment oportun să vă dedicaţi câteva ore pentru o activitate de rememorare a evenimentelor importante. Vă veţi exersa memoria şi veţi întări acele amintiri care v-au făcut să vă bucuraţi; în acelaşi timp puteţi exersa capacitatea de a empatiza cu experienţele celor apropiaţi, puteți să vă apropiaţi, să vă cunoaşteţi mai bine şi să petreceţi timp de calitate împreună.

Aşadar, e nevoie să inviţi fiecare membru al familiei să scrie pe câte un bileţel de hârtie câteva amintiri foarte plăcute pentru el de pe parcursul anului. În cazul în care copilul tău nu ştie încă să scrie, încurajează-l să vină cu idei şi scrie-le pentru el. E important să nu îi sugerezi tu evenimente, astfel poţi să afli care au fost momentele semnifcative pentru el, mai puţin cele care consideri tu că i-au făcut plăcere – pentru asta vei avea la rândul tău ocazia să scrii câteva bileţele. Ideal ar fi să rămână o surpriză pentru ceilalţi membri ai familiei ce a scris fiecare.

Următorul pas este să împăturiţi fiecare bileţel şi să îl ascundeţi în capsule de la ouă de ciocolată sau în plicuri de hârtie. Puneţi toate ideile voastre împreună, acum că nu mai pot fi citite, număraţi-le şi amestecaţi-le astfel încât să nu mai ştiţi ale cui sunt mesajele. Apoi, fiecare ascunde în diferite locuri din casă capsulele sau plicurile, fără să fie văzut de ceilalţi din familie. Scopul acestei părţi este să puneţi în mişcare capacitatea de a găsi idei inedite, de a fi creativ în identificarea unor locuri numai bune de ascuns obiecte mici. O alternativă ar fi să ascundă doar adulţii mesajele, iar copiii să le găsească.

După ce vă asiguraţi că toate bileţelele au fost găsite, citiţi-le cu voce tare şi discutaţi despre evenimente. Încercaţi să vă aduceţi aminte cât mai multe detalii şi ascultaţi ce spune fiecare despre acea perioadă a anului. Puteţi să recreaţi acel moment prin jocuri de rol, persoana care a descris evenimentul urmărind din exterior cum ceilalţi membrii ai familiei joacă rolul său în situaţia creată. Astfel, tu, ca adult, poţi vedea cum te-a perceput copilul în situaţia descrisă de tine, iar, la rândul tău, îi poţi arăta copilului cum a părut pentru tine când s-a bucurat pentru un lucru important.

Mai departe, faceţi împreună un colaj al amintirilor frumoase – aici vă încurajez să vă folosiţi ideile creative şi lucrul în echipă. Puteţi construi un brad de Crăciun cu amintirile scrise pe fundiţe şi să îl decoraţi cu mesajele voastre, puteţi să construiţi o căsuţă şi să o tapetaţi cu bileţelele scrise ori  puteţi să le înrămaţi sub forma unui tablou care să rămână alături de voi pe parcursul anului ce vine. Oricum alegeţi să faceţi, asiguraţi-vă că toată familia este implicată în acest proces, de la cel mai mare la cel mai mic.

Fă din aceste activităţi amintiri noi, de neuitat, acordând întreaga ta atenţie copiilor. Te asigur că astfel de momente reprezintă cadouri mai de preţ decât orice obiect primit cadou. Spor la treabă! Te invit să îmi scrii experienţele tale şi să îmi povesteşti cum v-aţi distrat cu această idee de petrecere a timpului în familie.

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Ce activităţi să alegi pentru vacanţa de iarnă – partea IProvocare pentru noul an!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *