Provocare pentru noul an!

ianuarie 05, 2016
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Sunt îngrijorată! Sunt îngrijorată pentru copiii din jurul meu care par să nu se mai joace, iar când o fac, parcă nu mai ştiu CUM să se joace! Ne preocupă pe fiecare dintre noi ce vor face copiii mâine, peste o săptămână, peste un an, peste zece ani şi nu ne mai uităm la ce fac (sau ce nu fac) astăzi!

Pentru mine anul acesta vine cu noi începuturi, cu noi proiecte şi noi obiective. Unul dintre obiectivele de care îţi zic este să încurajez copiii să se joace! Să te încurajez pe tine, ca părinte, să îi oferi ocazii copilului tău să se joace. Mă refer la jocul din natură, neindrumat de adulţi, fără limite, natural. Jocul spontan, jocul de explorare, de experimentare şi autocunoaştere. Da, vorbesc de jocul de care ai avut parte în copilărie cel mai probabil şi tu, acum adult. Ştiu că îţi pare periculos, că nu te vei simţi în control în relaţia cu copilul tău, dar acesta este tot farmecul! Să-l laşi să înveţe din propria experienţă, să ai încredere în ce l-ai învăţat până acum, să îi arăţi că poate şi singur astfel încât să îi dai ocazia de a se cunoaşte mai bine, cu bune şi mai puţin bune!

Îmi doresc ca 2016 să fie un an în care copiii din jurul meu să se joace liber mai mult, în special în aer liber, pe orice fel de vreme! Îmi doresc să văd mai multe desene cu cretă pe asfalt, să aud mai multe râsete şi plânsete urmate de împăcări, să văd bălţile îngheţate sfărâmate până în ultimul colţ de urme de cizme mici, să găsesc urme de zăpadă adunată de pe jos şi tobogane din zăpadă, să mă bucur de culorile umbreluţelor ţinute de copii pe timp de ploaie.

Televizorul, jocurile la calculator, revistele sunt interactive, pot fi chiar transformate în resurse, dar nimic nu se compară cu lumea de afară! Leagănele şi pericolele lor, redirecţionarea traseelor furnicilor, banii făcuţi din frunze sau castelele din noroi, parfumurile din petale de flori întinse pe tot corpul (şi culorile frumoase care nu mai ies la spălat din haine dar pe care nu le ia niciun copil în considerare), concursurile de sărituri cu coarda (împreună cu genunchii zgâriaţi) sau concursuri de numărat stelele de pe cer, urmăritul umbrelor obiectelor în funcţie de momentele zilei, escaladarea copacilor şi infinitele jocuri de grup! Aş avea nevoie de pagini întregi doar pentru a le enumera! Toate contribuie la dezvoltare, din fiecare copilul tău are o mulţime de lucruri de învăţat! Doar deschide ochii să îl vezi!

Îţi trezesc ceva amintiri toate experienţele acestea? Sper că şi copilul tău are parte de ele, iar dacă nu, te încurajez să îi aduci copilăria la adevărata ei valoare! Începe cu anul ăsta! Creează contexte în care copilul tău să se joace liber, în natură, alături de alţi copii. Renunţă uneori la programele încărcate de activităţi extraşcolare, ajută-l să termine temele pentru acasă mai repede dacă e nevoie (fără să le faci în locul lui) şi lasă-l să crească armonios, să se dezvolte şi să înveţe prin joc!


În filmuleţul pe care vi-l prezint este menţionată, printre altele, opinia Academiei Americane de Pediatrie (American Academy of Pediatrics) legată de acest subiect: petrecerea a mai mult de două ore pe zi în faţă ecranelor poate creşte riscul anxietăţii, depresiei, obezităţii, poate crea dificultăţi de atenţie şi dificultăţi în abilităţile de comunicare; studiile arată că în America există o medie de 5-7 ore pe zi pentru anul 2014 în care copiii îşi petrec timpul uitându-se la ecrane; folosirea în mod excesiv a mass-mediei conduce la probleme de atenţie, dificultăţi legate de şcoală, tulburări de somn şi de alimentaţie, obezitate.

Expunerea zilnică la medii naturale creşte abilităţile copiilor de a se concentra, crescând astfel abilităţile cognitive. (Nancy Wells – University of Michigan, PH. D.)

Jocul nestructurat în aer liber dezvoltă abilităţi de rezolvare a problemelor, de concentrare şi auto-disciplină. – (American Medical Association)

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Ce activităţi să alegi pentru vacanţa de iarnă – partea a II-aŞase lucruri despre întrebările copiilor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *