Cum facem noi jocuri de murdărire

septembrie 27, 2016
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Toamna aceasta nu este una obişnuită pentru mine. Este o toamnă plină de planuri, vise şi pregătiri, de oameni și proiecte noi.

Printre activităţile pe care le-am reînceput și despre care îți scriu astăzi sunt cele din cadrul întâlnirilor de joc “murdar” sau “de murdărie” (messy play). Despre importanța acestui tip de joc am mai scris de curând (citeşte aici), aşa că astăzi vin mai degrabă să îţi arăt ce se întâmplă în cadrul unor astfel de întâlniri.

Fie că este vorba de activităţi cu plastilină plină de sclipici şi arome, de făină cu apă sau de dactilopictură, jocul murdar facilitează explorarea şi le permite copiilor să descopere prin intermediul simţurilor, aşa cum este natural să o facă la vârste mici.joc de murdarie 2

Provocarea este, însă, nu doar pentru copii, cât şi pentru părinţi care, cel puţin pentru o oră pe săptămână, sunt încurajaţi să îmbrăţişeze (la propriu şi la figurat) copiii care învaţă prin descoperire şi să ţină cât mai departe de ei şerveţelele cu care de obicei îi curăță pe cei mici.

Joc de murdarie

Dacă ești printre cei care citesc articolul acesta, sunt șanse mari să fii dintre adulții care încurajează astfel de activități, așa că împărtăşeşte și tu din ideile tale de joc de murdărie cu care îţi provoci (sau ai de gând să îţi provoci) copilul acasă, lasând un comentariu mai jos.

Citește și:

  1. Când copilul nu vrea să împartă
  2. Activități cu cristale de apă
  3. Când părintele reacționează exagerat

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Copiii și temele de acasăCe abilități încurajezi la copilul tău?
All comments (2)
  • Corina
    1 octombrie 2016 at 05:45

    Foarte interesant Andreea! Chiar mi-ai dat o idee foarte bună si voi experimenta cu Noah :)

    Reply
    • Andreea Găvenea
      @Corina
      3 octombrie 2016 at 12:15

      Mă bucur să citesc că vă insipră! Aștept să ne povestești cum e pentru voi să va jucați cu tot felul de texturi. Urmărește pagina […] Read MoreMă bucur să citesc că vă insipră! Aștept să ne povestești cum e pentru voi să va jucați cu tot felul de texturi. Urmărește pagina de Facebook și articolele pentru că am de gând să mai scriu despre ce facem. Read Less

      Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *