Zilele trecute am fost foarte entuziasmată că am găsit o idee de explorare senzorială nouă. Dacă te aştepţi ca doar preşcolarii să fie interesaţi de astfel de activităţi, trebuia să ne fi văzut pe mine şi ceilalţi adulţi care mi-au tranzitat casa în ziua în care am pus la cale totul.. Niciunul nu ne-am putut abţine să nu ne jucăm cu biluţele alunecoase.
Este vorba despre „cristale de apă” (sau biluţe pentru vazele de flori, cum le zic eu) – nişte biluţe care se hidratează şi cresc în volum, numai bune de joacă după vreo 10 ore. Eu le-am văzut la câteva evenimente, folosite în vazele cu flori, dar nu mi-am permis să îmi bag mâinile în decoraţiile oamenilor, aşa că am rămas curioasă până de curând.
Am găsit şi un filmuleţ cu ele, ca idee pentru activităţi. Ce e important de menţionat este că, deşi sunt non-toxice, supravegherea copilului mic, preşcolar, este obligatorie – se poate sufoca cu punga sau se poate îneca!
În plus, dacă ştii că cel mic nu are obiceiul să ducă la gură orice prinde (slabe şanse, ştiu), lasă-l să se joace cu mâinile și cu picioarele în ele!
Eu le-am pregătit pentru un copil de 2-3 ani, dar chiar şi nepotul meu de 11 ani era fascinat – urmează aşadar o tură de distracţie şi cu el!
Pentru explorare senzorială puteţi pune bilele și într-un balon, le puteţi adăuga spumă, puteţi picta cu ele aşezate într-o cutie sau vă puteţi juca cu lanterne într-o zonă mai întunecoasă. Explorarea senzorială este modul în care copilul se conectează la lume. El învaţă, prin intermediul simţurilor, să cunoască informaţia senzorială din jur şi să o integreze. Reuşeşte astfel să se dezvolte în plan cognitiv, să formeze comportamente planificate, cu un scop, în funcţie de stimulii pe care îi primeşte. Am mai scris despre stimularea senzorială și aici.
Dacă vrei să încurajezi şi mai mult dezvoltarea cognitivă, în funcţie de vârsta copilului, poţi alege o altă activitate interesantă – să sorteze biluţele în funcţie de culoare (dacă amesteci mai multe culori).
Cu cei mari puteţi face experimente – puneţi biluţele în diverse soluţii (apă cu sare, cola, lapte, oţet) şi observaţi ce se întâmplă sau lăsaţi-le în colorant alimentar pentru a vedea în cât timp îşi schimbă culorile. De asemenea, dacă le “tăvăliţi” prin sclipici, puteţi obţine biluţe mate, sclipitoare.
Dacă ai doi sau mai mulţi copii, puteţi încerca jocuri de viteză – ascundeţi obiecte mici (miniaturi sau piese de lego) într-un bol plin cu biluţe şi vedeţi cine găseşte cât mai multe cu o singură mână într-un timp dat. Puteţi face şi concurs de creativitate – încurajează-i pe copii să creeze cât mai multe forme punând una lângă altă biluţele colorate. Tot nepotul meu mi-a arătat şi că biluțele sar destul de bine, aşa că poţi ieşi cu ele în curte (dacă ai unde) sau pe asfalt în parc. Desigur, vă puteţi juca cu mingile săltătoare şi în casă, doar că s-ar putea să fie nevoie de o tură de șmotruială pentru că se întâmplă să se şi spargă, iar atunci devin sfărâmicioase.
Distracție plăcută!
Citește și:
5 activități care îți pot ține copilul ocupat – 1-3 ani
Cum îți înveți copilul să decupeze
Copilul tău de 7 ani – caracteristicile vârstei
Surse foto:
http://alfa-img.com/show/water-marbles-ball.html
pinterest.com
http://www.learnplayimagine.com/2013/07/frozen-water-beads-in-water-balloons.html
https://helmikuunmorsian.wordpress.com/2015/06/01/kelluvat-kynttilat-ja-vesihelmista/
http://fidgetclub.com/products/underwater-sensory-bin-duo-with-blue-water-beads-and-blue-jelly-ocean-all-inclusive-2-in-1-bin
http://www.magicwaterbeads.com/home.html
All comments (2)
Alina
Interesant articolul,Anda!spune-mi te rog,de unde ai cumpărat bilutele?fetita mea ar fi super mega incantata sa ne jucam cu ele:)).mulțumesc!!!P.S.ești minunata cu articolele astea salvatoare!!!te […] Read MoreInteresant articolul,Anda!spune-mi te rog,de unde ai cumpărat bilutele?fetita mea ar fi super mega incantata sa ne jucam cu ele:)).mulțumesc!!!P.S.ești minunata cu articolele astea salvatoare!!!te pup Read Less
ReplyAndreea Găvenea
@Alina
Mă bucur să aud că ajută ideile, Alina! Biluțele le-am găsit din greșeală la un magazin cu produse fel și chip pentru activități creative, la […] Read MoreMă bucur să aud că ajută ideile, Alina! Biluțele le-am găsit din greșeală la un magazin cu produse fel și chip pentru activități creative, la preturi mai mult decat decente (cu 5 lei și un lighean de apă ai rezolvat cel putin o zi de distracție). Am înțeles că se găsesc și la florării - de fapt sunt făcute pentru flori, dar ai să vezi că nu te poți abține să pui mâna în ele. Aștept să-mi spui cum iese! Poate ne arăți și niște poze. Read Less
Reply