5 activităţi care îţi pot ţine copilul ocupat - 1-3 ani

martie 10, 2016
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Viaţa alături de un copil presupune mult timp petrecut împreună cu el, însă uneori ai nevoie şi de timpul tău – ori pentru a pregăti ceva pentru familie, ori pentru curăţenie, ori poate doar pentru a lua o gură de aer. Desigur, o alternativă ar fi să deschizi televizorul sau să îi pui copilului o tabletă în faţă, dar îţi propun să încerci altceva. Astăzi îţi arăt cinci idei de activităţi pentru copiii până în trei ani, cu menţiunea că, la această vârstă, copilul tău e nevoie să fie permanent sub supraveghere. Poţi să îţi faci treaba atât timp cât ţii un ochi şi pe activităţile copilului.

 1. Pregăteşte un coş senzorial. Găseşte câteva obiecte de culori, texturi, greutăţi, mirosuri, forme şi mărimi diferite şi lasă-le în coş la îndemâna copilului. Desigur, evită obiectele mici sau ascuţite, dar în rest fii creativ! Aici poţi pune şi sticluţele senzoriale de care ţi-am povestit într-un articol anterior (vezi articolul aici).
 2. Lasă-i la îndemână pahare de unică folosinţă de culori diferite şi încurajează-l să le pună unul în altul sau să construiască turnuri. Îşi va exersa mişcările mari, coordonarea dintre mâna şi ochi şi va fi stimulat vizual .
 3. Creează o zonă (poate pe o uşă, pe jos sau pe un carton) pe care să prinzi o folie adezivă. Lasă-i la dispoziţie bucăţi de carton, de material, de şnur colorat pe care să le lipească sau doar să exploreze cum se simte să i se lipească pielea de zona adezivă. Explorarea simţului tactil îl ajută la această vârstă.5 activitati care iti pot tine copilul ocupat 1-3
 4. Crează un coş cu jucării ascunse într-o “pânză de păianjen” – foloseşte-te de un coş de rufe pentru a lega cu sfoară, după bunul plac, o pânză de păianjen. Asigură-te că sfoara nu poate fi desfăcută, astfel încât să eviţi să se înfăşoare copilul în ea, apoi lasă-i câteva obiecte în coş să le exploreze, să încerce să le scoată afară. Copilul tău îşi va exersa capacitatea de a găsi soluţii, prin încercare şi eroare.
 5. Pune-i pe un tub de carton mai multe elastice colorate şi oferă-i ocazia să se joace cu ele – să le dea jos, să le pună înapoi pe tubul de carton, să le întindă, să le arunce apoi să le strângă. Este un exerciţiu bun pentru mişcările fine dar şi pentru coordonarea mâinilor.

Voi reveni în curând cu un articol despre ce activităţi îi poţi propune copilului de 3-6 ani astfel încât să mai ai câte un răgaz. Asta pentru că un părinte care îşi poate găsi echilibrul, având timp şi pentru el, este un părinte care se poate ocupa mai bine de copilul său!

Nu uita să ne povesteşti cum a fost pentru copilul tău să treacă prin aceste activităţi sau cum le-ai diversificat pentru el.


Surse foto:
http://theimaginationtree.com/2010/10/heuristic-play-treasure-baskets.html
http://www.loveplayandlearn.com/10-easy-toddler-activities-that-take-little-to-no-set-up/
http://www.messforless.net/contact-paper-art/
http://buggyandbuddy.com/18-fine-motor-activities-kids-using-yarn/
http://thetraindriverswife.com/2014/07/01/spiders-web-discovery-basket/
https://craftulate.com/2013/11/cardboard-tube-and-elastic-hair-bands-fine-motor-fridays.html

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Copilul care aruncă5 activităţi care îţi pot ţine copilul ocupat – 3-5 ani
All comments (3)
 • diana
  17 martie 2016 at 18:18

  Este minunat acest site, draga Anda! Te felicit și îl consider extrem de util! Succes în toate proiectele tale! Diana Radu (Tătăruș)

  Reply
  • Andreea Găvenea
   @diana
   19 martie 2016 at 20:27

   Mulţumesc, Diana, pentru comentariul tău! Mă bucur că urmăreşti articolele pe care le scriu! Îmi doresc să împărtăşesc lucruri utile, care să ajungă la cât […] Read MoreMulţumesc, Diana, pentru comentariul tău! Mă bucur că urmăreşti articolele pe care le scriu! Îmi doresc să împărtăşesc lucruri utile, care să ajungă la cât mai multe persoane şi astfel de feedback-uri mă încurajează să continui. Read Less

   Reply
 • Damy
  31 martie 2019 at 03:54

  Foarte dragut articolul. Felicitari!

  Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *