5 activităţi care îţi pot ţine copilul ocupat – 3-5 ani

martie 13, 2016
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Între trei şi cinci ani copilul tău poate lucra cu mai multe tipuri de materiale, în principiu pentru că renunţă să mai guste tot ce are la îndemână, dar şi pentru că mişcările sunt mai bine controlate. Cu toate acestea, ţine cont că încă are nevoie de mult exerciţiu pentru mişcările mici. De asemenea, gândirea magică este caracteristică acestui interval, iar limbajul este în dezvoltare, aşa că încurajează de câte ori ai ocazia jocurile de rol! Schimbul de replici dintre personaje ajută copilul să exerseze şi empatia, aşa că are parte de o grămadă de beneficii! În aceeaşi măsură, copilul începe să exerseze creativitatea – merită deci multe imbolduri în această direcţie. Îţi propun astfel 5 activităţi care să valorifice potenţialul copilului tău şi care îţi permit şi ţie să îţi iei un răgaz!

5 activitati care iti pot tine copilul ocupat 3-5

  1. Sculpturi din fire pluşate, polistiren, pene, nasturi mari – ţi-am înşiruit un minim de materiale, uşor de găsit, dar poţi folosi şi altceva dintre ce ai prin casă, astfel încât să încurajezi creativitatea copilului. Odată cu asta, concentrarea atenţiei va fi exersată, pentru că, din dorinţa de a obţine ceva interesant, copilul tău va aloca mai mult timp acestei activităţi. Nu uita să îi oferi ocazia să lucreze singur, fără să îi contaminezi ideile cu ceva ce ai dori tu să facă.
  2. Spectacole cu personaje pe paie – poţi descărca de pe internet o mulţime de personaje pe care copilul tău să le coloreze, să le decupeze apoi să le folosească într-un spectacol de teatru. Un exemplu îl găseşti aici, dar te încurajez să cauţi şi alte variante. Dacă este nevoie, poţi să ajuţi la partea de decupat (dacă abilităţile nu sunt încă formate), dar nu uita, nu face pentru copilul tău ceea ce poate face singur!
  3. Jonglerii cu ştrampi – taie o pereche de ştrampi vechi de-ai copilului tău în două, iar capătul fiecărui crac umpleţi-l cu orez, fasole, grâu sau ce ai prin casă cu boabe. Leagă bine în zona călcâiului, adaugă-i câteva fâşii din alt material colorat sau din hârtie creponată şi lasă-ţi copilul să se joace. Va exersa coordonarea mişcărilor şi concentrarea atenţiei şi se va distra pe măsură ce descoperă că stăpâneşte tot mai bine jongleriile.
  4. Cortul din casă – pune-i copilului tău la dispoziţie bucăţi mari de materiale şi ajută-l să-şi construiască un cort. Pune-i şi câteva perne, poate şi luminiţele din bradul de Crăciun. Copiii adoră să aibă propriul lor spaţiu în care să scape de privirile adulţilor şi să dea frâu liber imaginaţiei. În acelaşi timp, se simt în siguranţă, într-un loc intim unde pot fi orice personaj!
  5. Modelaj din aluat – creaţi împreună un aluat simplu din făină, apă şi puţin ulei (eventual adaugă multă sare dacă simţi că cel mic vrea să mănânce din el). Asigură-te că este suficient de consistent pentru a fi modelat. Eventual, adaugă puţin colorant alimentar şi esenţă de vanilie sau de rom. Acum lasă-ţi copilul să exploreze diferite forme şi figuri. Eventual, îl poţi încuraja să taie cu foarfeca bucăţi din aluat, pentru a exersa această abilitate care este în curs de dezvoltare (citeşte avantajele folosirii foarfecei de aici).

Activităţile acestea pot fi folosite şi pentru vârste mai mari, aşa că nu ezita să le foloseşti. Poţi citi şi 5 activităţi care îţi pot ţine copilul ocupat pentru intervalul 1-3 ani.

Aştept feedback-ul tău despre activităţi şi despre cum le-ai adaptat la familia ta!


Surse foto:
http://artfulparent.com/2012/03/wire-sculptures-for-kids-with-buttons-beads-feathers.html
http://famillesummerbelle.typepad.com/fsblog/2014/05/create-your-own-paper-puppet-show.html
https://www.flickr.com/photos/timailius/3670161093
http://kidfun.com.au/build-an-indoor-fort/
http://www.mybakingaddiction.com/no-knead-pizza-dough-recipe/

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
5 activităţi care îţi pot ţine copilul ocupat – 1-3 aniCum îţi înveţi copilul să decupeze
All comments (2)
  • Cristea Emilia
    11 mai 2016 at 12:38

    Sunt invatatoare cu 35 de ani experienta, divinizez copiii, citesc foarte multe materiale psihopedagogice si totusi nu gasesc ameliorare pentru nepotica (cu o f, buna […] Read MoreSunt invatatoare cu 35 de ani experienta, divinizez copiii, citesc foarte multe materiale psihopedagogice si totusi nu gasesc ameliorare pentru nepotica (cu o f, buna zestre nativa, 2ani si 2 luni) care de cateva ori pe zi manifesta acele furii de varsta- arunca fara niciun motiv lngurita, tot ceea e e pe masa etc. Eu o cresc, oduc de la 1an si 10 luni la gradinita - este sarea si piperul copiilor si-a D-nei, dar si acolo mai face aceste crize - e drept ocazional - ea fiind foarte incantata de D- NA SI DE COPII. Va rog sa-mi sugerati vreo idee ! Multumesc din suflet ! Read Less

    Reply
    • Andreea Găvenea
      @Cristea Emilia
      13 mai 2016 at 10:22

      Buna ziua! Ma bucur sa vad ca sunt si cadre didactice care imi citesc articolele. Stiu ca situatiile in care copiii au "furiile de varsta", […] Read MoreBuna ziua! Ma bucur sa vad ca sunt si cadre didactice care imi citesc articolele. Stiu ca situatiile in care copiii au "furiile de varsta", cum le-ati numit, pot fi o adevarata provocare pentru cei din jur. Este important sa analizati, cat se poate de obiectiv, care sunt nevoile copilului din spatele comportamentului. Ce va transmite ea de fapt? Are nevoie sa demonstreze mai multa independenta? Este obosita atunci cand apar aceste episoade? Simte gelozie pentru ceva? Incercati sa identificati daca exista ceva care ii stimuleaza aceste comportamente si apoi puteti porni de acolo cu interventii. Tineti cont si de faptul ca la varste mici copiii pot manifesta tensiuni datorate numerosilor stimuli pe care ii percep si care ii pot suprasolicita. Oricum ar fi, va incurajez sa va pastrati calmul in astfel de situatii. Reactiile dumneavoastra sau ale parintilor pot incuraja involuntar un comportament impulsiv sau agresiv. Cu o abordare calma, ii puteti lua obiectele pe care le arunca pentru a le pune la o parte sau ii puteti arata cum va asteptati sa le foloseasca. Puteti citi si articolul pe care l-am scris pe acest subiect: . Va incurajez sa imi scrieti cum evolueaza lucrurile. De asemenea, in situatia in care simtiti ca este mai mult decat o etapa de dezvoltare (si sunt convinsa ca puteti observa acest lucru, fiind cadru didactic), va incurajez sa consultati si un specialist pentru a evalua situatia. Read Less

      Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *