Cum previi bullying-ul în rândul copiilor

noiembrie 09, 2017
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Când am început să studiez psihologia am venit în legătură cu termenul de bullying. Fiind un termen american, în capul meu l-am asociat cu ceva ce se întâmplă “dincolo”. “Ce copii (îmi spuneam în naivitatea mea) – să izolezi pe cineva din grup, să jignești și să umilești pe cineva până la lacrimi”. Nu a durat mult gândul ăsta, că am început să mă uit în jurul meu. Copiii în școlile generale râzând în hohote de un coleg, adolescentă căreia îi e rușine de ea pentru că i-a venit menstruația iar colegii din clasă au aflat și au făcut glume pe seama ei, copilul cu întârzieri în dezvoltare care nu este implicat în nicio activitate de grup fiind zilnic ironizat. Sunt doar câteva exemple. Le știi și tu. Le-am trăit și eu, indirect, după cum am realizat ulterior: colegul din prima bancă ce se trezea adesea cu pufuleți în păr, colegul de care s-a râs patru ani pentru că a fost surprins odată că s-a scobit în nas, colegul care nu reușea să cânte și care a îndurat porecle fel și chip pe toată perioada școlii generale. Poate tu ai alte exemple, dar sigur știi despre ce vorbesc. Poate ai fost bullied (victima), ai fost bully (agresorul) sau doar ai participat pasiv la fenomenul de bullying.

„Așa sunt copiii!”, ” Sunt doar niște copii, o să le treacă!”, „Și noi am trecut prin asta și uite că am crescut bine!” Sunt replici ale adulților care nu realizează sau nu își amintesc cât de multă suferință aduce acest fenomen între copii. Sunt replici ale părinților care nu știu când să intervină și cum să prevină comportamentul acesta în rândul celor mici. Sunt replici ale adulților care nu văd ca agresorul din școala generală este acum șeful lor sau colegul de serviciu care îi obosesc zi de zi.

Putem face, totuși, multe lucruri, în calitate de adulți, pentru a veni în întâmpinarea fenomenului de bullying.

Mai jos găsești câteva idei despre cum să previi bullying-ul în rândul copiilor:

  • Ține-le partea persoanelor care sunt bullied (victimelor) – cei care îi fac pe colegi să sufere adesea au nevoie de aprobare, de validare din partea celor din jur. Dacă nu o primesc, caută alte activități care să le aducă validare. Transmite-le acestor persoane că nu e “cool” să se comporte asa.
  • Vorbește-le copiilor despre bullying – asigură-te că știu să identifice situații în care apare bullying-ul și că știu cum să reacționeze (voi scrie într-un articol și despre cum să îi înveți să facă față acestor situatii)
  • Dezvoltă inteligență emoțională a copilului – pun foarte mult accent pe acest punct, pentru că cei mici manifestă un număr de emoții asemănător cu al adulților încă de la vârste fragede, însă cu ajutorul nostru învață și care este comportamentul acceptabil atunci când resimit anumite emoții. De multe ori, atât victimelor cât și agresorilor le greu să identifice stările prin care trec, să se oprească, să înțeleagă emoțiile celui de lângă el. Lucrez adesea cu copiii pe dezvoltarea inteligenței emoționale, însă este nevoie de implicarea părinților în aceeași măsură.
  • Ascultă-ți copilul – fii disponibil pentru copilul tău. De cele mai multe ori o relație de atașament puternică cu părinții previne comportamentele agresive asupra celor din jur. Copiii nu reușesc mereu să transmită în cuvinte atunci când au o nevoie, așa că transmit așa cum pot tensiunile lor. De cele mai multe ori aceste tensiuni nu sunt țintite către persoana care e vizată (lipsa tatălui de acasă pentru perioade îndelungate, părinți autoritari ș.a.) ci sunt îndreptate aleatoriu către cei din jur. Atunci când copilul are o relație de atașament puternică cu tine,în calitate de părinte, se simte ascultat, poate deschide subiectul bullying-ului și puteți găsi împreună soluții practice.
  • Învață-l să accepte diferențele – copilul tău poate să învețe că lucrurile care ne fac să fim diferiți sunt valoroase și de apreciat; dacă toți am fi la fel și dacă ne-ar plăcea exact aceleași lucruri, lumea ar fi monotonă, ne-ar fi greu să ne diferențiem și să ne dezvoltăm;
  • Încurajează lucrul în echipă – că să poți lucra în echipă este nevoie să îi vezi și pe ceilalți, nu doar pe tine, să asculți, să împarți, să argumentezi, să dezbați. Sunt abilități care se formează în timp, însă cânteresc mult în balanță atunci când vorbim de bullying. E important să știi că poți să respecți opinia celuilalt fără să te identifici cu ea, că ai colegi care te susțin dacă ești în față unei situații tensionate, că poți găsi soluții când ești alături de ceilalți.

Mă alătur astăzi, prin acest articol, campaniei anti-bullying, inițiată în București de către Itsy Bitsy. În Brașov, Eliza Biro, fondatorul blogului suntpitic.ro, a pornit, la rândul ei, o acțiune locală. Campania își propune să prevină bullyingul prin familiarizarea copiilor cu emoțiile în învățământul de masă. Este un prim pas în comunitatea noastă pentru copii mai fericiți, mai dornici să exploreze și să dezvolte potențialul lor maxim.

Citește și:

  1. Ce faci cu copilul care nu știe să piardă?
  2. De ce fură copiii?
  3. 7 replici cu care poți reduce fricile copilului tău

Sursa foto: Flickr

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Mai multe despre limitele copilului tăuCe le spui copiilor mici despre moarte

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *