Părinţii care nu se văd de copii

martie 23, 2017
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Metode şi tehnici de educaţie şi de disciplină a copiilor poţi găsi astăzi peste tot. Necazul este că ele sunt asemeni teoriei formelor fără fond: oricât ai încerca să le aplici, până nu îţi creezi un fond propice, până nu eşti un părinte echilibrat din punct de vedere emoţional, e greu să formezi pe altcineva ca la carte.

Cei mai mulţi dintre noi plecăm cu un bagaj apăsător: avem rădăcini în perioada comunismului care îşi lasă în continuare greu amprenta pe felul nostru de a fi, pe cultură, pe atitudini, pe modul în care reacţionăm în faţa neprevăzutului. Avem o istorie în care figura paternă dictează în familie, iar ceilalţi membri se supun. Avem în minte imaginea femeii care e nevoită să țină casa curată “lună”, dar şi să se ocupe de copii.

Generaţiile născute în anii ’80 se luptă în continuare cu fantomele acestea şi se văd în faţă unei disonanţe cognitive. Pe de o parte simt toate apăsările generaţiilor trecute, pe de altă parte încearcă să taie din rădăcini aceste umbre şi să se adapteze cât mai mult culturii vestice în ceea ce priveşte creşterea şi educaţia copiilor. Rezultă adesea părinți care nu se mai văd de copii.

„Ajunsesem să nu mai țin minte când mă spălasem pe cap ultima oară, mâncam când apucam, iar o oră singură, cu prietenele, mi se părea ceva la care renunțasem să mai visez!”

(Mihaela, după un an de când a început sesiunile de psihoterapie)

Mi-am amintit cu ocazia asta de ceea ce mama îmi povestea când aveam de ales ce bucată de pui să îmi pună în farfurie. De fiecare dată alegeam pulpa, iar mama zâmbea povestindu-mi din copilăria ei. Când erau la masă, bunicul era cel care alegea primul ce să mănânce. Mama şi fratele ei mâncau ce rămânea. După ce muncise o zi întreagă, după ce umblase din zori până seară să asigure bună-starea familiei, el era cel mai important membru al familiei aşa că avea primul cuvânt de spus când venea vorba de mâncare. Recunosc că acum îmi imaginez scena cinei Moromeţilor, în care tatăl “stătea parcă deasupra tuturor”, dar o variantă mult mai detensionată.

Sunt mulţi ani de-atunci, iar lucrurile nu mai sunt în aceeaşi extremă. Acum găsesc, însă, în jurul meu un număr tot mai mare de părinţi care nu se mai văd de copii. Ajung să îşi trăiască viaţa prin prisma lor, să uite de ei spre binele copiilor. Nu contează că nu au mâncat de prânz cât timp copilul a ajuns la opţionalul de karate. E mai puţin important că mama nu a mai făcut un set de analize medicale de 3 ani, cât timp copilul are performanţe la olimpiadă. Mamele sunt veşnic obosite, îşi doresc să nu rateze nicio ocazie, dar uită de ele însele, de nevoile şi dorinţele lor.

parintii care nu se vad de copii

Lecţia de astăzi vine, aşadar, din înţelepciunea populară, a bătrânilor satului: ieși din umbră și ai grijă de tine că să poţi avea grijă de cei dragi!

Dragă părinte, acordă-ţi timp! Timp să te asculţi, timp să îți exprimi of-ul, timp să te îngrijeşti, timp să faci sport, timp să îţi susţii o viaţă socială sănătoasă, să te ocupi de pasiunile tale. Astfel îţi vei găsi liniştea interioară de care ai nevoie ca să îngrijeşti cât mai bine copilul tău!

Citește și:

  1. Ai comis-o. Acum ce faci?
  2. Cum, când și ce le spui copiilor despre divorț
  3. Jurnalul care îți aduce împlinire

Surse foto: foto 1, foto 2

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Despre mine

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și sunt psihoterapeut cu specializare în terapie prin joc şi dramaterapie. Am lucrat cu copii și părinți în grădiniţe din Bucureşti şi din Braşov și în cadrul unor programe de educaţie complementară. Am fost psiholog pentru copii instituţionalizaţi și pentru copii şi adulţi cu dificultăți de învăţare. Acum continui să lucrez în propriul cabinet de psihoterapie cu adulți și copii. Organizez sesiuni de dezvoltare personală şi ateliere de dezvoltare personală prin metode creative atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari. Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Ne jucăm cu timpul – spectacol pentru copii la BrașovSeamănă cu mama?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *