Jurnalul care îţi aduce împlinire

ianuarie 02, 2017
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Ideea de jurnal trimite cu gândul, pentru cei mai mulţi dintre noi, la perioada adolescenţei, atunci când aveai atâtea gânduri şi emoţii de spus dar nu aveai de fiecare dată ocazia să le transpui în cuvinte. Era perioada în care aveai nevoie să îţi scrii secretele şi să găseşti un loc în care să te simţi în siguranţă (respectiv un carneţel pe care să îl ştii în siguranţă).

Ca părinte, însă, poate nu eşti foarte departe de aceste trăiri. Simţi că timpul fuge prea repede, poate nici nu apuci să te bucuri pe săturate de fiecare moment plăcut pentru că mereu ai ceva de făcut, un loc spre care să alergi, o situaţie de rezolvat. Iar când vrei să tragi linie, nici măcar nu îţi aduci aminte de toate câte au fost.

Află că notiţele în jurmal îţi pot aduce multă împlinire. Mulţi dintre oamenii care au făcut istorie, din diferite domenii, au avut un jurnal în care au scris cu conştiinciozitate. Fie că era vorba de un jurnal de călătorii, un jurnal în care şi-au notat idei pentru personaje şi cărţi ce urmau să fie publicate sau un jurnal în care au notat numărul şi tipul de exerciţii fizice pe care le-au făcut zi de zi, sunt o mulţime de oameni care au ţinut un jurnal pe perioada vieţii adulte iar asta i-a ajutat în drumul spre succes.

Din perspectiva terapeutică, la rândul meu, încurajez mulţi dintre clienţii cu care lucrez să îşi facă un jurnal și să își creeze un obicei de a scrie în el. Mai jos îţi scriu câteva dintre motivele pentru care jurnalul îţi poate aduce împlinire şi succes:

  • Te ajută să fii mai concentrat şi mai organizat – atunci când îţi faci un obicei din a scrie în jurnal, îţi exersezi auto-disciplina; în aceeaşi măsură, în funcţie de ce decizi că vrei să notezi în jurnalul tău, îţi concentrezi atenţia spre anumite aspecte din viaţa ta, analizându-le mai în detaliu şi punându-le în ordine. Mintea noastră are un mod special de a funcţiona, reuşind să ne ducă într-un minut în mai multe momente şi spaţii decât ne dorim, să amestece aminitiri mai recente sau mai vechi, fără ca măcar să aibă un sens. Din acest motiv, când pui pe hârtie ideile, îţi urmezi un fir al ideilor care te ajută să te concentrezi pe nevoile tale reale.
  • Scapi mai uşor de stres – punându-ţi gândurile şi emoţiile în scris devii mai conştient de ceea ce simţi, lucrurile se limpezesc în mai mare măsură şi reuşeşti să vezi şi aspectele pozitive ale situaţiilor tensionate.
  • Îţi atingi mai uşor obiectivele propuse – de multe ori reuşeşti să stabileşti obiective, mai mari sau mai mici, pe care le uiţi pe parcurs, iar dacă nu le uiţi, renunţi să mai ţii cont de ele. Scriind în jurnal, îţi e mai uşor să faci o balanţă, să vezi unde te situezi raportat la obiectivele personale şi să te mobilizezi mai uşor să revii la ele.
  • Îmbunătăţeşti stima de sine – adesea mintea noastră face în aşa fel încât să ne amintim mai mult ceea ce nu ne-a reuşit, pierzând din vedere multe aspectele pozitive din viaţa noastră. Jurnalul poate să fie astfel o mărturie a clipelor frumoase de care ai parte, o reamintire a potenţialului pe care îl ai, o încurajare să continui să investeşti în tine.
  • Îți oferă un moment de linişte – să scrii un jurnal poate părea o provocare atunci când ai casa plină de copii, când simţi că nu mai ştii pe ce să pui mâna mai întâi. Cu puţin exerciţiu, însă, vei descoperi că 10-20 minute petrecute doar cu tine, scriind, te ajută să te remontezi şi să gestionezi mai bine provocările vieţii de părinte.

Să avem un an pe cinste!

Menţin pentru tine provocarea pe care am ridicat-o în anul 2016, de a încuraja jocul liber al copiilor (citește aici). Anul acesta adaugă pe lista ta de obiective să îţi acorzi mai mult timp ţie, să te asculţi mai bine, să îţi împlineşti nevoile. Copilul tău are nevoie să te ştie fericit, are nevoie să te simtă aproape de el şi mai puţin cu gândul în alte părți.

Citește și:

  1. Ce activități să alegi pentru vacanța de iarnă – partea a II-a
  2. Vocea mamei și dezvoltarea copiilor
  3. Când copilul nu vrea să împartă

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Limitarea numărului de ore pentru temele de acasăCum , când şi ce le spui copiilor despre divorţ

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *