Cum , când şi ce le spui copiilor despre divorţ

ianuarie 12, 2017
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Găsesc în jurul meu tot mai multe familii care trec prin procesul unui divorț. Spun “familii” în loc de “cupluri” pentru că implică mai mult decât doi adulți, implică, adesea, mai ales copiii. Despre cum gestionezi situaţiile conflictuale între părinţi dacă eşti părinte singur am mai scris într-un articol anterior (citeşte aici). Astăzi, însă, îți scriu despre primele întrebări pe care părinții ar trebui să şi le adreseze în cazul unei separări: cum, când şi ce să le spună copiilor?

Când este recomandat să vorbeşti cu copilul tău?

Ştiind că poate fi un proces dificil şi dureros pentru copii, unii părinţi sunt tentaţi să amâne să discute acest subiect. Totuși, odată ce aţi luat decizia de separare, printre primii care ar trebui să afle despre ea se numără copiii. Contrar aşteptărilor, este bine pentru ei să ştie şi să îşi clarifice cât mai curând ce se întâmplă, înainte ca unul dintre voii să se mute sau înainte să audă pe altcineva vorbind despre situaţia voastră. Ei vor avea astfel timp să adreseze întrebările care au nevoie să fie adresate şi să proceseze ceea ce se întâmplă, înainte să se vadă în faţa unor schimbări majore.

Tornado

Cum le vorbeşti copiilor despre divorț

De preferat este ca ambii părinţi să fie de faţă atunci când li se transmite decizia pe care aţi luat-o. Înainte de asta, este nevoie să cădeți de acord asupra explicaţiilor pe care le veți oferi copiilor. Ţine minte că prea multe detalii îi pot face pe copii să fie confuzi, aşa că păstrează lucrurile simple, pe înţelesul lor!

Ce le spui copiilor

 • Nu copiii au cauzat divorţul
 • Chiar dacă nu mai puteţi trăi împreună, dragostea fiecăruia dintre părinţi pentru copii nu se va schimba niciodată
 • Vor avea în continuare o familie, chiar dacă veţi locui separat
 • Povestește deschis despre ce decizii ați luat – cu toate acestea, cu excepţia situaţiei în care unul dintre părinţi reprezintă cu adevărat o ameninţare, copiii nu ar trebui să ştie nimic negativ despre vreunul dintre părinţii săi. Evită discuţiile despre bani sau despre legături extraconjugale cu cei mici
 • Asigură-i că lucrurile se vor aşeza şi că viaţa fiecăruia se va îmbunătăţi chiar dacă acum treceți printr-o perioadă dificilă
 • E în regulă să simtă emoţii precum supărare, îngrijorare sau furie şi să vorbească despre asta cu voi
 • Veţi încerca pe cât posibil să menţineţi rutinele pe care le-aţi construit deja împreună
 • Decizia adulţilor nu înseamnă că cei mici vor fi nevoiţi să aleagă pe care dintre părinţi îi iubesc mai mult sau mai puţin
 • Unele lucruri vor rămâne la fel, altele se vor schimba
 • Veţi discuta cu ei legat de schimbările pe care vreţi să le luaţi şi care îi implică şi pe ei
 • Transmiteţi-le că aveți încredere în abilitatea lor de a se adapta la aceste schimbări

Răspunsul fiecărui copil în faţa divorţului părinţilor variază, însă ceea ce e nevoie să ştii este că fiecare se îngrijorează legat de ce înseamnă această situaţie. Ca să le veniți în ajutor, încercați să menţineţi fiecare dintre voi, adulţii, relaţia cu fiecare dintre copii şi să nu lăsaţi aceste relații să fie afectate de ce se întâmplă în lumea celor mari. Iar dacă simţi că procesul divorţului devine copleşitor pentru copil, sau dacă doar vrei să îl ajuţi să îşi exprime trăirile mai uşor, apelează cu încredere la un psihoterapeut.. pentru copil şi/sau pentru tine!

Citește și:

 1. Efectele vorbei „Vezi tu când vine mama/tata acasă!”
 2. 7 replici cu care poți reduce fricile copilului tău
 3. Despre puterea limbajului sau copilul care vorbește urât

Surse foto:

http://www.stevebronstein.com/

https://cloud.blender.org/

 

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Jurnalul care îţi aduce împlinireVacanțe de poveste în Țara Buzaielor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *