Despre puterea limbajului sau copilul care vorbește urât

mai 19, 2016
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Atunci când sunt la vârste mici, copiii descoperă puterea limbajului. Descoperă că un singur cuvânt îi poate face pe cei din jur să râdă în hohote, sau că altul îi înfurie, reuşind astfel să atragă toată atenţia asupra sa. Se întâmplă adesea ca cei mici să imite un cuvânt auzit de cine ştie unde, un cuvânt total nepotrivit, iar cei din jur să înceapă să îl apostrofeze, să se încrunte, să îşi schimbe toată atitudinea faţă de copil. Desigur, văzând ce impact are cuvântul, copilul va repeta experienţa şi, uşor, uşor, vor începe nişte lupte de putere: copilul zice, adultul se înfurie.

Ai încercat să ignori cuvântul colorat, dar continuă să apară în limbajul copilului tău. Ai încercat să reformulezi cu alţi termeni, dar copilului se pare că îi place în continuare să îl folosească. Dacă niciuna din aceste variante nu are succes, poţi încă să previi sau poţi întrerupe un cerc vicios. Am scris într-un articol anterior despre cum învață copiii cuvinte tabu și despre ce poți face când se învață un astfel de cuvânt (citește mai multe aici).

Voi completa astăzi, la solicitarea unor părinți, câteva idei prin care cuvintele repetate de copil să piardă din putere. Îți voi scrie activităţi pe care le poţi folosi individual, cu un singur copil, sau în grup, acolo unde pare imposibil să stârpeşti cuvinte jignitoare sau ofensatoare:

  • Creează cuvinte fără sens şi întortocheate pe care copilul să le folosească în locul celor tabu. În funcţie de vârsta copilului s-ar putea să fie nevoie îţi foloseşti tot mai mult creativitatea, dar, atenţie, şi memoria pentru că este important să ţii minte cuvântul în cazul în care va fi nevoie din nou să apelezi la el. Ca să fie mai de efect, propune-i copilului ca de fiecare dată când foloseşte cuvântul întortocheat să săriţi cu toţii în sus sau să vă ghemuiţi sau orice altă activitate fizică care poate distrage atenţia de la cuvântul rostit iniţial ca înjurătură sau ca jignire. Veţi crea un limbaj secret, doar al vostru, iar în acelaşi timp veţi deveni mai apropiaţi.
  • Încurajează copilul să lase la uşă cuvintele care pentru voi sunt deranjante. Transformă totul în joc şi foloseşte-te de imaginaţia bogată a copiilor de vârste mici (și a ta, desigur) pentru a te preface că împachetaţi cuvintele delicate şi le trimiteţi prin poştă cât mai departe, până în pustiu. Faceţi din partea această o adevărată procedură – pregătiţi pachetul, urmăriţi să nu “fugă” cuvintele de lângă voi până nu le puneţi capac, căutaţi fundă sau sfoară groasă să legaţi cutia şi implicaţi cât mai mult copilul şi toate celelalte persoane de lângă voi. Din nou, atenţia copilului va fi focalizată pe altă activitate ce va avea ca scop final rătăcirea cuvintelor neadecvate.
  • Creează o poveste despre o fântână fără fund în care oamenii îşi puteau arunca gândurile rele şi, mai ales, cuvintele nepotrivite, şi de unde acestea nu se mai puteau întoarce. Te încurajez să fii cât mai creativ și să adaugi o gamă largă de descrieri care să implice toate simțurile. Fă apoi împreună cu copilul tău o fântână (chiar şi imaginară dacă pe moment nu găseşti materiale creative pentru una) şi aruncaţi acolo orice cuvânt nepotrivit pe care l-aţi auzit în ultima perioadă. Fii cu băgare de seamă să eviţi să aduci cuvinte jignitoare noi în vocabularul copilului tău (să nu mergi chiar până acolo cu creativitatea). În schimb, determină-l să arunce vorbele nepotrivite pe care le-a adus în discuţie când era nervos, cerea atenţie sau încerca să îţi transmită o nevoie importantă pentru el (poate chiar legate de un bolovan imaginar?).

Pe copii îi ajută să transforme în joc momentele tensionate (inclusiv cele provocate de cuvinte tabu). E nevoie uneori să repeţi activitatea pe care ai propus-o de câte ori auzi cuvintele pe care nu ţi le doreşti în jur şi să renunţi la alte activităţi.

Acum că ţi-am dat câteva exemple, dacă metoda aleasă de tine începe să piardă din farmec, foloseşte-ţi imaginaţia şi, împreună cu cel mic, creaţi noi modalităţi de a scapa de aceste cuvinte grele. Explică-i de fiecare dată cât de mult îi pot răni cuvintele pe care le folosim pe cei din jur şi ajută-ţi copilul să găsească alți termeni pentru ceea ce simte.

Iar dacă se întâmplă ca tu, adult, să scapi o “bijuterie” de cuvânt, urmează aceleaşi reguli şi responsabilizează-ţi copilul să te corecteze. Copilul tău se va simţi bine să simtă că are uneori puterea să te corecteze chiar pe ţine, părintele său.

Te rog să-mi scrii (într-un comentariu mai jos) părerea ta despre acest articol și cum ai depășit un astfel de moment (sau cum încerci să faci față provocărilor). Experienţele tale pot ajuta alte familii.

Mai poți citi:

  1. Teama părintelui de presiunea grupului
  2. Cum îți înveți copilul să decupeze
  3. 5 activități care îți pot ține copilul ocupat – 3-5-ani

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Procese exprimate în joc de către copiiCând nu mai poți de atâtea jucării, dar copilul tău „nu are niciuna acasă”
All comments (2)
  • Alina
    19 mai 2016 at 20:00

    Este minunat acest articol,sunt sigură ca este un raspuns al multor părinți care se întreabă ce e de făcut sau cum sa procedeze!!Mulțumim,Anda!

    Reply
    • Andreea Găvenea
      @Alina
      21 mai 2016 at 18:47

      Ma bucur sa pot ajuta. Astept cu nerabdare si alte intrebari la care sa raspund! Multumesc pentru comentariul tau, Alina!

      Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *