“Spune-mi cu cine te împrieteneşti, că să îţi spun cine eşti” este o vorbă populară. Iar dacă ne raportăm la adolescenţi, vedem cu atât mai mult cât adevăr are aceast proverb. Presiunea grupului din care face parte adolescentul, îi poate influenţa cu adevărat viaţa. Când spun asta, sunt convinsă că te gândeşti la o mulţime de lucruri negative care i se pot întâmpla copilului tău, adolescent, când vine vorba de colegii săi. Este vârsta la care pot interveni drogurile, la care poate încerca să fure, să fumeze, să consume alcool, să participe la infracţiuni. Presiunea pe care cei de vârstă apropiată o pot pune pe umerii copilului tău, îl pot conduce să facă lucruri pe care, în alt context, nu le-ar face.
Teama aceasta a părintelui legată de eventualele presiuni ale grupului din care copilul va face sau face parte, va exista întotdeauna, dar îţi propun să îţi menţii optimismul. Îţi voi prezenta argumente care să te ajute să faci asta şi câteva idei practice. Pentru început, gândeşte-te că influenţa celor de vârstă apropiată cu copilul tău reprezintă un pas important pentru adultul independent care urmează să devină. E important să exerseze diferite contexte sociale pentru a afla cum poate reacţiona sub presiune, astfel încât să îi fie bine.
„Nu este greu să iei decizii odată ce ştii care îţi sunt valorile.”
Roy E. Disney
La vârsta adolescenţei, pentru copilul tău (va rămâne mereu copil pentru tine, indiferent de vârstă) este mai important să fie acceptat într-un grup decât să ia decizii raţionale. Din acest motiv, orice vei încerca să îi spui şi vine împotriva grupului din care face parte, va fi interpretat ca rea voinţă din partea ta. Ştiu, l-ai crescut sperând că atunci când va avea orice dificultate, va veni la tine să îţi vorbească despre asta, dar când vine vorba de grup… uneori părinţii sunt pe locul doi, iar tu va trebui să accepţi asta.
Pentru că adolescenţa este o perioadă dificilă pentru cei mai mulţi părinţi, îţi scriu câteva idei pe care să le analizezi şi să le iei în considerare poate încă dinainte să ajungi în situaţii limită cu copilul tău. Astfel:
- Ţine cont că, indiferent de comportamentul pe care îl arată, copilul tău va dori să ştie că nu eşti dezamăgit de el, că nu renunţi să îl susţii şi să îl încurajezi să facă mai bine;
- O legătură strânsă cu copilul tău, bazată pe comunicare deschisă, creată în timp, te ajută să ajungi la el în momentele critice;
- Chiar dacă a crescut, copilul tău încă are nevoie de limite. Se poate să încerce în ce măsură îi permiţi anumite lucruri sau nu, aşa că rămâi ferm şi menţine regulile familiei;
- Încurajează-ţi copilul să îşi exprime punctul de vedere, încă de la vârste mici, chiar dacă te poate înfuria uneori; când ajunge la adolescenţă şi îşi menţine opinia în faţa celor de vârstă apropiată, vei fii mândru de el;
- Redă-i copilului tău (adolescent) posibile situaţii în care s-ar putea afla între colegi şi transformă-le în jocuri de rol: “Ce-ai face dacă Victor ţi-ar oferi nişte pastile la petrecere?” sau “ Ce le-ai spune fetelor dacă ar râde de tine că nu ieşi cu ele la fumat?”
- Observă în loc să critici: “Vorbeşti răstit cu mine de când ieşi cu colega ta, Dana. Ai idee cum de se întâmplă asta?”
- Pune accent pe ceea ce face bine copilul tău, pe punctele sale tari. Ajută-l să se concentreze pe ceea ce poate controla şi învaţă-l astfel să menţină o stimă de sine ridicată. Un adolescent cu o imagine bună despre sine, are şanse mai mici să fie vulnerabil la presiunea grupului.
Înainte să închei, vreau să ţii cont de faptul că, în aceeaşi măsură în care presiunea grupului îţi poate influenţa în mod negativ comportamenul copilului, poate să îl influenţeze şi pozitiv. Un grup în care performanţele şcolare sunt importante sau în care se pune accentul pe a excela la un sport, spre exemplu, poate motiva în mai mare măsură adolescentul care face parte din el.
Ştiu că vârsta adolescenţei diferă mult de perioada copilăriei mici, când tu, în calitate de părinte, puteai să îi alegi partenerii de joacă. Este o perioadă în care copilul tău are nevoie să îşi încerce independenţa mai mult decât oricând, iar părerea ta pare să nu mai fie la fel de importantă ca până acum. Însă poţi rămâne optimist la ideea că tot ce l-ai învăţat, toate valorile pe care le-ai promovat, îl vor determina să aleagă un grup mai aproape de nevoile voastre. Dacă, însă, îţi este greu să faci faţă provocărilor şi simţi că adolescentul tău scapă de sub control, te încurajez să ceri ajutorul unui specialist. Şi nu uita, opinia părinţilor are o influenţă mare în deciziile pe care le iau adolescenţii!
Citeşte şi:
Sursa foto: sossafetymagazine.com