Limitarea numărului de ore pentru temele de acasă

noiembrie 25, 2016
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Urmăresc cu mare interes discuţiile stârnite de curând de ministrul educaţiei, Mircea Dumitru. “Luni voi semna un ordin de ministru prin care reglementăm câte ore poate şi trebuie să lucreze un elev sau o elevă în afara şcolii.” (agerpres.ro) spune acesta, referindu-se la limitarea numărului de ore pe care copiii le petrec acasă făcând teme.

Sunt curioasă cum poţi stabili timpul pe care un copil îl petrece acasă făcându-şi lecţiile în contextul în care fiecare lucrează în ritmuri diferite şi are stiluri de învăţare diferite. Dar, ideea de a pune limite la ceea ce se întâmplă în unele medii şcolare când vine vorba de muncă “suplimentară” care a devenit obligatorie, mi se pare minunată! Și nu de mult scrisesem un articol despre cum în Texas o profesoară a decis să nu mai dea teme pentru acasă (citește articolul).

Ideea mi se pare minunată!

Vestea o văd ca fiind foarte bună pentru că mai puţine teme presupun mai mult timp pentru copii să se joace! Iar jocul ar trebui să fie principala activitate a copiilor, în niciun caz temele! Copiii învaţă o mulţime de lucruri valoroase jucându-se. Exersează abilităţi pe care altfel nu prea au ocazia să le exerseze (citește mai mult)! De la abilităţi sociale în care învaţă cum să gestioneze situaţii de viaţă când stau între alţi copii, până la abilităţi cognitive în care învaţă relaţiile între obiecte şi fenomene, învaţă logica multor lucruri pe care noi, adulţi fiind, le luăm că atare pentru că am avut ocazia să le experimentăm. Mai învaţă şi abilităţi motorii care îi ajută în câştigarea echilibrului fizic şi care contribuie la un echilibru emoţional. Nu mai zic de stimularea creativităţii şi imaginaţiei pentru că vei spune că eu doar caut avantajele jocurilor, întrucât specializarea mea e în terapie prin joc. Dar câte avantaje are jocul la copii!

Desigur, când mă refer la joc, mă gândesc la activităţile nedirecționate de adult, acelea pe care copilul le alege fără un calculator sau alt aparat electronic în faţă. Am mai scris despre asta (citește aici) şi voi încuraja în continuare părinţii să îşi lase copiii să se joace în natură, între copii sau singuri, fără tablete şi alte provocări specifice secolului nostru.

De asemenea, mai puţine teme presupun şi mai mult timp cu familia, mai multe situaţii de viaţă împărtăşite din care copilul poate învaţă cum să gestioneze anumite relaţii, mai multe valori apreciate, legături mai puternice.

Sunt, însă, consternată de reacţia multor adulţi din jur, adulţi care nu văd cum poţi să treci prin viaţă fără să fii sufocat de teme. “Adică.. copilul să stea acasă după-amiezile sau dimineţile şi să trândăvească? Măcar 2-3 ore acolo trebuie să înveţe!” spun ei. “Profesorii trebuie să le dea mai mult de lucru acasă, copilul trebuie să fie printre primii!”

Copiii merită mai mult decât teme!

Trebuie? Te întreb eu. Sau poate e nevoie să mai aerisim din curriculum pe fiecare an de învăţământ astfel încât să fie realist şi să se apropie de ce se poate face în timpul anului şcolar, la şcoală, fără muncă suplimentară acasă?

Poate e nevoie să proiectăm mai puţin experienţele noastre de viaţă asupra copiilor şi să tragem în mai mică măsură concluzia că, dacă noi am stat mult să lucrăm peste orele de şcoală, e nevoie să facă şi ei acelaşi lucru? Mă întreb, la fel de retoric, câţi dintre actualii părinţi care au stat zile la rând să înveţe pe de rost şi să scrie exerciţii identice de nenumărate ori, doar pentru a atunge un număr de repetări, au fost fericiţi în momentele acelea?

Poate e cazul să găsim o cale să umplem timpul copiilor cu activităţi fizice zilnice, astfel încât să le punem cu adevărat bazele unei vieţi sănătoase, cu accent pe o postura sănătoasă şi pe mai condiţie fizică?

Poate unora le e frică să stea mai mult cu copiii şi să îi asculte cu adevărat de frică să nu răscolească în propriile persoane trăiri şi răni puternice?

Poate e mai puţin important dacă un copil e printre primii şi mai important să fie fericit şi echilibrat din perspectiva emoţională.

Vreau să văd adultul care se duce cu entuziasm de la 4 la 8 ore într-un mediu unde are parte de informaţii care îl interesează dar şi de unele care îl interesează mai puţin pe moment şi care e dornic să lucreze şi acasă până înainte de culcare, zi de zi preţ de 9 luni şi încă jumătate de zi în fiecare zi de vacanţă. Am întâlnit copii care s-au culcat plângând pentru că nu au reuşit să îşi facă temele în ziua respectivă şi urmau să meargă nepregătiţi la şcoală sau copii care nu pleacă în vacanţe fără caietele suplimentare. Ţi se pare că asta face parte din normalul vieţii unui copil? Tu, ca adult, poate reuşeşti să te culci preocupat pentru sarcini de la serviciu, dar pentru un copil e prea mult!

Încurajez ideea de responsabilizare a copilului şcolar, dar consider că responsabilităţile pot fi învăţate şi altfel, nu prin intermediul temelor.

Astăzi sunt dezamăgită de toţi părinţii din jurul meu care văd cu ochi răi schimbarea propusă de ministrul educaţiei..

Citește și:

  1. Temperamentul copiilor – de ce e important să știi despre el
  2. Copilul tău de 7 ani – caracteristicile vârstei
  3. Momente dificile – Când copilul spune „Te urăsc!”

Foto: www.getloupe.com

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Despre mine

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și sunt psihoterapeut cu specializare în terapie prin joc şi dramaterapie. Am lucrat cu copii și părinți în grădiniţe din Bucureşti şi din Braşov și în cadrul unor programe de educaţie complementară. Am fost psiholog pentru copii instituţionalizaţi și pentru copii şi adulţi cu dificultăți de învăţare. Acum continui să lucrez în propriul cabinet de psihoterapie cu adulți și copii. Organizez sesiuni de dezvoltare personală şi ateliere de dezvoltare personală prin metode creative atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari. Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Jocuri pentru exersarea auto-controlului la copiiJurnalul care îţi aduce împlinire

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *