Jocuri pentru exersarea auto-controlului la copii

noiembrie 23, 2016
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

“Ţi-am zis să nu te mai sui pe mobilă!”

“Ştii că nu ai voie să mănânci ÎNCĂ o prăjitură!”

“Ţi-am zis de 10 ori să strângi jucăriile de pe jos!”

Copiii reuşesc cu greu să îşi regleze emoţiile şi comportamentul, să se oprească şi să se gândească înainte să acţioneze. Motivul este zona de pe scoarţa cerebrală responsabilă cu gestionarea emoţiilor puternice şi a auto-controlului care se dezvoltă într-o perioadă lungă de timp. Între 3 și 5 ani aceste regiuni se dezvoltă în mai mare măsură, însă ating maturitatea abia după 20 de ani! Mai multe despre importanța auto-controlului la copii poți citi aici.

Desigur, asta nu este o scuză pentru comportamente neplăcute ale copilului tău, însă este o explicaţie ce te poate ajuta pe tine, ca părinte, să îți înţelegi mai bine copilul. Vestea şi mai bună este că poţi exersa capacitatea copilului de auto-control, lucru care îl ajută pe cel mic şi în gestionarea emoţiilor puternice. Asta pentru că, deși creierul se modifică odată cu vârsta, experiențele de viață ale copilului joacă un rol activ în dezvoltarea conexiunilor dintre zone diferite ale creierului. Pentru exersarea auto-controlului, mai multe astfel de zone e nevoie să comunice între ele, astfel că poți avea un impact asupra acestui aspect al dezvoltării celui mic.

Astăzi îţi dau câteva idei de jocuri şi activităţi pe care le poţi folosi în vederea exersării auto-controlului copilului tău:

  • Menţinerea diferitelor ritmuri muzicale – poţi porni de la ritmuri simple (folosind instrumente muzicale sau doar palmele) pe care le poţi complica pe măsură ce copilul reuşeşte să le urmeze dar şi în funcţie de vârsta acestuia.
  • Activităţi în care e nevoie să participaţi cu rândul. Fie că vrei să plantezi un copac sau să întinzi aluat de pizza, încurajează copilul să participe alături de tine la activitățile de peste zi – o dată pui tu pământ, o dată el, o dată suceşti tu făcăleţul, o dată el.
  • Creați un desen împreună. Stabiliţi ce vă doriţi să iasă la final şi contribuiţi fiecare cu câte o linie până când se apropie de ideea de la început.
  • Semaforul este un alt joc distractiv pe care îl poţi exersa oriunde e puţin spaţiu în care copilul tău poate să alerge. Jocul poate porni de la banalul “aleargă atunci când îţi arăt culoarea verde şi opreşte-te când îţi arăt culoarea roşu!”, putând să se complice câte puţin în funcţie de vârsta copilului. Poţi introduce culoarea galbenă, de pregătire, spre exemplu, iar dacă este copilul mai mare, poţi folosi metaforic semaforul, cu idicatiile “Stop”, “Gândeşte”, “Acţionează!”. Aminteşte-i copilului tău în diferite situaţii cu care se confruntă de semafor şi despre cum poate întâi să se gândească, apoi să acţioneze.
  • Jocuri clasice, de care cel mai probabil ai avut parte în copilărie, au rolul de exersare a auto-controlului. Un astfel de joc este numit „Statuile muzicale„, un joc în care toată lumea este încurajată să danseze pe muzică, însă atunci când aceasta se opreşte, fiecare e nevoit să rămână în poziţia în care a fost surprins, sub formă de statuie. Aminteşte-ţi şi de “Împărate, împărate, cât e ceasul?” sau de “1,2,3 la perete stai!” şi de-aici te încurajez să cauţi singur între jocurile copilăriei acelea care pot ajuta la exersarea auto-controlului.

Prin intermediul jocurilor copilul tău are numai de învățat, așa că nu renunța niciodată să te joci cu el!

Chiar dacă ţi se par activităţi banale, aminteşte-ţi că auto-controlul se exersează, iar asta presupune exerciţiu. Dacă simţi că cel mic are dificultăți şi se controlează cu greu, nu ezita să găseşti cât mai multe contexte în care să îi aminteşti că poate să îşi gestioneze singur corpul, să îi subliniezi când reușește să se stăpânească şi să găsești cât mai multe activităţi distractive pe care să le faceţi împreună în această direcţie.

Poți fi interesat și de

  1. 7 replici cu care poți reduce fricile copilului tău
  2. Copiii și temele de acasă
  3. Ai comis-o. Acum ce faci?

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Importanța auto-controlului la copiiLimitarea numărului de ore pentru temele de acasă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *