Conflictele dintre părinți și recunoașterea emoțiilor de către copii - studiu

aprilie 12, 2018
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Vorbim tot mai mult despre emoții cu copiii din generațiile noi. Suntem tot mai multe persoanele care înțeleg că exprimarea în termeni de emoții îi ajută pe cei mici să își dezvolte un vocabular mai bogat, dar, mai ales, să identifice mai ușor emoțiile celorlalți și să reacționeze adecvat contextelor. Se vorbește despre inteligență emoțională și despre cât de importantă este ea într-o lume în care socializarea se face mai mult prin intermediul tehnologiei iar accesul la informație nu mai reprezintă o dificultate.

Oricât ne-am strădui din exteriorul familiei, procesarea emoțiilor este în mare măsură influențată de mediul de acasă. Probabil că șții deja că maltratarea copiilor sau neglijarea lor are consecințe nefaste asupra dezvoltării, dar și asupra recunoașterii emoțiilor celorlalți. Studii recente ne arată, însă, că până și conflictele dintre părinți influențează capacitatea celor mici de a recunoaște emoțiile celor din jur.

Mai multe despre aceste rezultate

Copiii care provin din familii în care există conflicte între părinți sunt mai vigilenți și mai anxioși. Acest lucru îi face să perceapă emoțiile neutre în mod distorsionat. Adică să vadă furie acolo unde nu este, să perceapă conflict când nu există, să simtă amenințare când nu este cazul. Acelelasi emoții neutre pot fi văzute de cei mici ca fiind emoții pozitive sau nu le pot pune într-o categorie. Astfel, celor mici le e greu să își dea seama când părinții lor sunt disponibili pentru ei sau nu.

Timiditatea, care este o trăsătură temperamentală, înnăscută, este un factor care a fost luat în considerare în același studiu. Astfel, copiii timizi au reușit în mică măsură să identifice emoțiile neutre dintr-o serie de imagini, chiar dacă proveneau din familii fără conflicte între părinți. Celor timizi care proveneau din familii conflictuale, le-a fost și mai greu să găsească imaginile în care apăreau persoane cu emoții neutre. (Citește și articolul Ce facem cu copilul timid)

Ce să ții minte din aceste rezultate
  • Chiar dacă nu sunt implicați direct în conflictele din familie, copiii au de suferit. Nu pleca de la premisa că “e mic, nu înțelege despre ce e vorba” pentru că tensiunile dintre voi le poate citi pe fața voastră.
  • Copilul care crește într-o familie conflictuală, devine vigilent și anxios în interacțiunea cu ceilalți; acest lucru îl poate destabiliza în multe planuri de dezvoltare.
  • Dificultatea de a recunoaște emoțiile celor din jur îl pot aduce pe copil în situații neadecvate contextului atunci când interacționează cu cei de aceeași vârstă, cu profesorii sau, mai târziu, cu partenerii de viață. El poate percepe că un coleg este furios (când, de fapt, nu este), ducând la conflicte inutile. Sau poate să perceapă învățătoarea ca fiind într-o dispoziție proastă (chiar dacă are o emoție neutră), făcându-l să se retragă în sine. Sau poate percepe pe cineva ca fiind bine-dispus, căutând interacțiune directă, când tot ce vrea această persoană este puțină liniște.
  • Dacă ai un copil timid, e important să acorzi mai multă atenție modului în care exprimi tensiunile în familie.

Nu spune nimeni să nu fii autentic. Neînțelegeri apar în orice locuință în care sunt mai multe persoane. Este important, însă, să fii cu băgare de seamă atunci când vă manifestați divergențele în familie. De multe ori este mai sănătos pentru toată lumea ca discuțiile în contradictoriu să aibă loc atunci când copilul nu este de față, nici măcar în camera alăturată. Când astfel de moment nu pot fi evitate, asigură-te că îi arăți copilului tău că țineți unul la altul, în calitate de părinți, că mergeți în continuare în tandem și că faceți tot ce puteți să rezolvați neînțelegerile.

Citește și:

  1. Mai multe despre limitele copilului tău
  2. Părinții care nu se văd de copii
  3. Temerile copiilor în funție de vârstă

 

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Să nu uităm de mame (sau despre depresia post-partum)Lasă copiii să fie copii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *