Lasă copiii să fie copii

septembrie 11, 2018
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Am ajuns în ACEL punct al anului! Perioada marilor schimbări: “Gata, s-a dus distracția, de azi începe școala!”, “Gata cu tableta, acum o să ai teme de făcut!”, “OOO, acum ești copil mare!”.

De azi viață e de luat în serios! Cam așa avem tendința să punem problema odată cu începutul școlii sau al grădiniței. Ce facem, de fapt, este să punem presiune pe copii, deși intențiile noastre sunt dintre cele mai bune: vrem să îl pregătim pentru ce urmează. Ce urmează, însă, este pentru mulți dintre copii un mare factor de stres. Fii sincer cu tine, cam cât de mult așteptai tu începutul școlii după o vacanță de vară în care ai avut toată lumea la picioare?

 Ce încerc să îți spun este să îi lași pe copii să fie copii. În timpul săptămânilor de școală și în vacanțe cei mici au nevoie de joacă! Dacă ai știi câți îmi povestesc în timpul sesiunilor de terapie cum suferă în timpul anului școlar când nu apucă să se joace:  “Anda, voiam doar să mă joc fotbal jumătate de oră!”, “Nici nu am apucat să mă joc astăzi!”, “Nu mai vreau să mă duc la școală, vreau să mă joc!”. Vin copii în terapie cu simptome fiziologice pe fond de stres, pentru că începe școală. Mi se rupe inima, dar asta e realitatea lor. Copiii asociază școala cu lipsa timpului de joacă, cu puțin timp petrecut împreună cu părinții!

Dacă mi-ai citit până acum articolele, știi deja că sunt un militant al jocului. Pentru copii și pentru adulți. Este un mod natural, sănătos, de a ne destresa, de a găsi starea de bine către care tânjim toți. Din acest motiv, te rog, dragă părinte, te rog, dragă cadru didactic, te rog, dragă bonă, lasă-l să se joace!

Fă pauzele să fie pauze de joacă, fă orele interactive și implică jocul în ele, lasă-i timp liber și crează-i acele contexte în care să se joace, să alerge, să se cățere, să exploreze, să socializeze! Începutul anului școlar ar trebui să fie primit cu bucurie de către copii. Pregătește-l pentru și mai multă joacă, în loc să îl sperii cu câte responsabilități va avea. Povestește-i despre cum schimbarea programului vine că să îi aducă și mai mult timp de distracții, în loc să prezinți asta că pe o pedeapsă și fă astfel încât lucrurile chiar să fie așa! În loc să compari performanțele academice ale copilului, în loc să numeri câte cifre știe să scrie în grupa mare sau la câte olimpiade a participat, caută să te axezi pe abilitățile cu adevărat importante, să te uiți cât a crescut față de copilul de ieri.

  • Ce abilități de viață practică a dobândit copilul anul acesta? (Adaptează întrebările în funcție de vârstă: cere singur la toaletă? Își leagă șireturile? Reușește să își repare bicicleta?)
  • Cât de mult au crescut performanțele sportive? (își păstrează echilibrul pe bicicletă? Reușește să înoate un bazin, aleargă pe distanțe mai lungi? Poate să facă o drumeție mai lungă decât înainte?)
  • În ce măsură e dispus să își asume riscuri că să poată să învețe lucruri noi? (tradus cu: a învățat să se urce singur în copaci? Reușește să rezolve o problemă fără ajutorul meu? Poate să înoate în apă adâncă fără să se sperie?)
  • Poate să se orienteze singur în spațiu? (recunoaște drumul spre casă? Se descurcă să meargă singur la școală?)
  • Își folosește abilitățile sociale? (se adaptează într-un grup nou de copii? Poate să accepte limitele altor copii într-un grup? Cum gestionează o situație în care pierde un joc? Cum depășește un moment în care este respins de alți copii?)

Am enumerat doar câteva exemple și câteva întrebări care mi-au venit acum, repede, în minte. Sunt o mulțime de alte lucruri la care să ne uităm anul acesta școlar, pe lângă calificative, note sau rezultate la teze și olimpiade.

Haide să facem un pact în care începutul școlii să nu mai fie atât de apăsător. Haide să punem accent pe lucrurile cu adevărat importante în creșterea copiilor noștri. Pe lângă cultură generală și materiile de la școală, sunt atât de multe lucruri pe care cei mici au nevoie să le învețe, iar ele se pot învața mai ales prin joc. Haide să fie un an școlar al jocului și al poveștilor frumoase!

Citește și:

  1. Cum alegi activitățile extrașcolare pentru copilul tău?
  2. Tema părinților pentru acasă în noul an școlar
  3. Despre monştri (sau temerile copiilor în funcţie de vârstă)

Sursa video: YouTube    Sursa foto: Flickr

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Despre mine

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și sunt psihoterapeut cu specializare în terapie prin joc şi dramaterapie. Am lucrat cu copii și părinți în grădiniţe din Bucureşti şi din Braşov și în cadrul unor programe de educaţie complementară. Am fost psiholog pentru copii instituţionalizaţi și pentru copii şi adulţi cu dificultăți de învăţare. Acum continui să lucrez în propriul cabinet de psihoterapie cu adulți și copii. Organizez sesiuni de dezvoltare personală şi ateliere de dezvoltare personală prin metode creative atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari. Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Conflictele dintre părinți și recunoașterea emoțiilor de către copii – studiuDoliul în perioada sărbătorilor de iarnă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *