Când tehnologia ia locul activităţilor sportive

iunie 14, 2017
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Poate şi tu zâmbeşti cu gândul la vacanțele de vară din copilărie, la jocuri, la prieteni şi la zilele care păreau că durează o veşnicie. Zi lumină până seară târziu găseam o mulţime de jocuri şi de activităţi, ba la umbra copacului, ba la locul de mijit, ba în parcuri. Iar acum, că urmează vacanţa de vară, parcă încă simt bucuria timpului liber care urmă să se aştearnă preţ de trei luni în faţa mea.

În aceeaşi măsură, poate şi tu observi că sunt tot mai puţini copii în faţa blocului, că lipsesc desenele pe asfalt, că oamenii vârstnici, obosiţi după o viaţă de muncă, nu mai au pe cine să trimită “la scara lui”. Copiii acum se bazează pe tehnologie pentru cea mai mare parte a jocurilor lor. Ca părinte găsești tehnologie încă de când ai bebeluş: carusele care se mişcă singure şi care cântă, jucării care le răspund celor mici sau roboţi care dansează. Fără să vrem le încurajăm copiilor o viaţă sedentară de la vârste fragede. Dacă suprapui lipsa de mişcare cu stimularea senzorială haotică pe care tehnhologia o transmite copilului tău, e ușor să vezi un impact negativ asupra celui mic.

Un studiu al fundaţiei Kaiser (2010) subliniază că, în America de Nord, tinerii între 8 şi 18 ani petrec mai mult de 7 ore din zi folosind mijloace media (tv, jocuri video, muzică, telefon ..), 75% dintre ei au televizoare în dormitor, iar 50% au televizorul pornit în cea mai mare parte din zi.

Sunt tot mai mulţi copii care la vârsta şcolară prezintă întârzieri în dezvoltare, în formarea abilităţilor de bază. Învăţaţi cu ritmul alert al tehnologiei, găsim tot mai mulţi copii care intră în clasa pregătitoare cu dificultăţi de auto-control, cu abilităţi reduse de concentrare a atenţiei pe sarcină. Profesorii adesea se plâng că lipsa acestor abilităţi le aduc greutăți în managementul clasei. Obezitate, diabet, autism, tulburări de coordonare, anxietate, depresie, alterarea calităţii somnului, întârzieri în dezvoltarea limbajului – sunt diagnostice pe care tot mai mulţi părinţi le aud şi care sunt tot mai mult asociate cu tehnologia.

Ce încerc să spun este să cauţi cât mai multe activităţi fizice pentru copilul tău, cât mai multe ocazii ca el să se joace, jocuri coordonate de adulţi dar, mai ales, jocuri libere. Iar dacă încă nu ştii de unde să începi, află că, în Braşov, dacă tot e sezonul cald, echipa Bike’s Cool organizează un concurs de biciclete pentru şcolari. E adevărat, nu încurajez competiţia între copii. Și de data aceasta premiile sunt mai puţin importante faţă de experienţa participării la o activitate alături de cei de vârsta copilului tău, o modalitate pentru el de a vedea cum să se raporteze la ceilalți, de a se auto-evalua. Vă puteţi vedea cu cei de la Bike’s Cool pe 24 iunie, de la ora 9, în parcul Tractorul. Înscrierile se fac până pe 22 iunie, așa că mai aveți puțin timp la dispoziție (mai multe detalii găseşti aici).

Citește și:

  1. Cum îi vorbești copilului despre acceptarea diferențelor?
  2. Coșmarurile copilăriei
  3. Când copilul tău minte

Sursa foto: Flickr

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Momentele critice din viața părinților în tandemÎncă o vacanță cu povești

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *