Cum alegi activităţile extraşcolare pentru copilul tău?

septembrie 15, 2017
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Primele zile de şcoală şi de grădiniţă vin adesea cu multe emoţii. Indiferent de câtă experienţă ai cu copilul care se reîntoarce în învăţământ, începutul anului şcolar aduce cu sine schimbarea rutinelor, neliniștea copilului în fața schimbării, dar și trăiri personale, ale tale ca părinte, pornind de la experienţele tale cu începutul şcolii. Emoţiile vin şi din toată agitaţia legată de achiziţionarea hainelor sau a rechizitelor, a materialelor auxiliare sau chiar a florilor pentru “doamna”/ “frau”/ “miss”.

Când crezi că totul începe să se aşeze, apar ofertele pentru activităţi extraşcolare. Ore de înot, de balet, de şah, de canto, de pian, de teatru… o oferta care începe să fie tot mai bogată (cel puţin în zonele urbane).

Cum decizi la ce activități să participe copilul tău?

  • Înainte de toate e important să te interesezi de costurile activităţilor. Asta pentru a te asigura că îţi permiţi să suporţi cheltuielile pe termen lung (măcar până la finalul anului, dacă toate merg bine), dar şi pentru a te asigura că instructorul/facilitatorul este remunerat corespunzător. O activitate opţională pentru care plăteşti, să zicem, 5 lei pe întâlnire presupune că facilitatorului să îi revină 50 de lei pentru o sesiune cu 10 copii. Din banii de pe activitatea opţională îşi plăteşte cel puţin transportul, materialele, taxele la stat. La finalul zilei poate să constate că este demotivat să mai ţină activitatea, întrucât raportul dintre efortul depus şi banii primiţi pentru el este mare. De aici până la tensiuni în relația cu copiii poate fi drum scurt, sau numărul copiilor la grupă va fi mai mare, iar atenția pe fiecare copil în parte – mai mică.
  • În altă ordine de idei, e important ca orice copil să participe la cel puţin o activitate sportivă. Nu vorbesc de performanţă, ci de un stil de viaţă sănătos. Astfel, începe prin a te orienta după cel puțin o activitate extraşcolară ce implică mişcare şi care îi permite copilului tău să se distreze.
  • Descoperă interesele copilului tău! Pentru a afla ce i-ar plăcea sau la ce ar putea avea talent, este nevoie să îl observi în primul rând acasă. Ce activităţi preferă? Cu ce îi place mai mult să se joace? Alege jocurile de logică sau jocuri de rol? Uneori, însă, e greu să îţi dai seama, aşa că e nevoie să îl expui la activităţi din arii diferite. Acest lucru îl poţi face în doze pe care copilul tău le poate duce. Implicarea copilului într-o activitate nouă nu necesită un angajament de un semestru sau un an întreg. Multe programe oferă clase gratuite la început, astfel încât copilul să poată “încerca marea cu degetul”.
  • Implică-l în alegerea activităţilor! Pentru un copil mic este greu să aleagă între multe opţiuni dintr-o dată. Poţi alege tu 2-3 activităţi care crezi că l-ar putea interesa şi mergeţi să vedeţi despre ce este vorba. Oferă-i apoi ocazia să aleagă ce i-a plăcut mai mult. Acest lucru poate creşte implicarea copilului şi îi permite să îşi manifeste nevoia de independenţă – deşi, tu ai făcut alegerea, în mare.
  • Observă cum relaţionează cu facilitatorul! Relaţia cu persoana adultă care coordonează activităţile este importantă. Ea îi va putea oferi motivaţie şi va putea stimula copilul să se implice activ şi să menţină dorinţa naturală de învăţare. Dacă cel mic nu se simte confortabil în prezenţa acesteia, îi va fi mai greu să înmagazineze informaţii noi, să se concentreze pe sarcini sau să respecte înţelegerile.

Știu că fiecare unitate școlară alege activitățile pe care le propun părinților. Unele sunt deschise să primească sugestii de la părinți. Tu ce opțiuni de activități ai pentru copilul tău?

Citește și

  1. Ești un părinte anxios?
  2. De ce fură copiii?
  3. Cum, când și ce le spui copiilor despre divorț

 

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Tema părinților pentru acasă în noul an școlarDe ce au copiii nevoie de limite

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *