Momentele critice din viața părinților în tandem

iunie 08, 2017
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Mergi la serviciu, alergi după copii, încerci să le asculţi problemele, faci cumpărături (de cele mai multe ori cu copiii după tine), strângi jucării din casă, pui şi rufele la spălat, faci pauză să ţii în braţe copilul care s-a rănit, apuci să faci un duș, spui pe fugă povestea de culcare şi apoi te „lovesc” acele gânduri: iarăşi nu a spălat vasele deşi a promis că va face asta, bucătăria este încă nezugrăvită deşi ştie că ai nevoie doar de puţin ajutor să muţi un corp de mobilier, întreţinerea e neplătită şi a spus că “o plătesc azi”, nu mai ai pâine iar astăzi era rândul ei să cumpere, uşa de la dormitor încă scârţâie deşi el a spus că o repară de acum o jumătate de an.

Sunt momente în viaţa de cuplu, în viaţa de părinte, în care simţi că o să cedezi, că nu le mai poţi duce, că nu mai pedalați în tandem. Sunt lucrurile mărunte care se adună zi de zi şi care ajung să te apese. De multe ori, în agitaţia şi rutina zilnică, nu apuci să îţi exprimi nevoile atunci când observi că sunt neîmplinite şi ajungi să tot amâni momentul în care să îi spui ce ai pe suflet. Asta până când simţi că ţi se umple paharul, iar atunci, inevitabil, lucrurile scapă de sub control.

Ştii deja că o viaţă de familie echilibrată aduce nu doar beneficii pentru ambii parteneri, cât şi pentru copil. Când, însă, o relaţie este nefericită, toată lumea are de pierdut, în special copilul.

Dar ce faci ca să previi astfel de momente critice?

Desigur, fiecare dintre părinţi poate contribui la echilibrul emoţional al partenerului. Poţi începe cu câteva idei dintre cele de mai jos, cu menţiunea că fiecare familie este diferită şi că doar tu ştii cel mai bine ce poţi face pentru relaţia voastră:

  • Fă acele lucruri mici care contează pentru partenerul tău: oferă-i o cacao caldă când vezi că ea stă să calculeze bugetul familiei, du tu gunoiul când ştii că este nevoie să rămână peste program la serviciu (deşi aţi stabilit că e sarcina lui), lasă-i la dispoziţie o zi întreagă în care să poată face orice activitate fără copii (singur sau împreună cu tine), ia tu copiii în locul ei de la şcoală, strânge-i hainele murdare chiar dacă le-a lăsat împrăştiate.
  • Vezi pădurea înainte să te uiţi la copaci: găseşte câte un lucru pozitiv pentru fiecare defect pe care îl găseşti la partenerul tău (pentru că nu a dus gunoiul, a avut câteva minute în plus să îi distreze pe cei mici; nu repară lucruri în casă, dar se pricepe de minune să îi înveţe pe copii să se dea cu rolele; uită mereu să cumpere pâine, dar are mereu răbdare să le citească poveşti copiilor înainte de culcare).
  • Exersează să asculţi: este o sarcină grea pentru cineva care simte nevoia să răspundă la orice dificultate pe care partenerul o aduce în discuţie, dar, crede-mă, se poate! Chiar dacă şi tu ai multe de spus, alege-ţi momentele în care ştii că poţi să le exprimi. Poate astăzi partenerul tău alege să îţi spună ce are pe suflet şi ai avea şi tu “vreo două” să îi spui. Poţi, însă, să îl asculţi cu atenţie şi abia a două zi, când sunteţi amândoi mai calmi, să îi spui şi punctul tău de vedere. Astfel, multe conflicte pot fi evitate.

În drumul tău de părinte de multe ori e mai puţin important să rezolvi toate probleme, cât să te simţi ascultat şi respectat în conflictele care contează. Ţine-te de obiectivele mari pe care le ai împreună cu partenerul tău şi pedalează în acelaşi sens şi ritm pentru a le atinge. E un drum anevoios de multe ori, dar e un drum frumos.

Citește și:

  1. Cum, când și ce le spui copiilor despre divorț
  2. Jocuri pentru exersarea auto-controlului la copii
  3. 7 replici cu care poți reduce fricile copilului tău

 

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Despre mine

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și sunt psihoterapeut cu specializare în terapie prin joc şi dramaterapie. Am lucrat cu copii și părinți în grădiniţe din Bucureşti şi din Braşov și în cadrul unor programe de educaţie complementară. Am fost psiholog pentru copii instituţionalizaţi și pentru copii şi adulţi cu dificultăți de învăţare. Acum continui să lucrez în propriul cabinet de psihoterapie cu adulți și copii. Organizez sesiuni de dezvoltare personală şi ateliere de dezvoltare personală prin metode creative atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari. Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Sesiuni gratuite cu ocazia zilei copiluluiCând tehnologia ia locul activităţilor sportive

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *