Cum încurajezi creativitatea copilului tău în familie

mai 10, 2016
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Creativitatea este un subiect amplu dezbătut de latura ştiinţifică, iar definiţiile variază. Ne putem referi la creativitate când ne raportăm la o persoană (“Ion este un scriitor creativ.”), când ne raportăm la produse (“Am găsit un joc creativ.”) sau la procese (“Ai gândit creativ când ai rezolvat exerciţiul.”). Adesea, atunci când vorbim de copil, e important să urmărim în primul rând procesul pe care acesta îl are în rezolvarea sarcinilor sale. Este important să încurajăm un mod inedit al său de a găsi calea spre obiectivul pe care vrea să îl atingă. Copiii tind să fie în mod natural creativi. Ei au înnăscută o dorinţă de explorare şi de învăţare care de cele mai multe ori este oprită de reguli, norme sociale sau obiective nerealiste.

‘Imaginaţia este mai importantă decât cunoaşterea.’ Albert Einstein

Din fericire există o mulţime de lucruri pe care părinţii le pot face pentru a menţine cât mai mult tendinţa copilului spre creativitate. Astăzi îți scriu câteva modalităţi prin care poţi încuraja creativitatea şi imaginaţia copilului tău acasă:

  • Lasă-i copilului tău ocazia să se plictisească. Creativitatea apare când te aştepţi mai puţin şi pe măsură ce plictiseala este mai mare. Plictiseala, această emoţie fascinantă, are o conotaţie negativă în cultura noastră, însă ar trebui privită cu mai multă atenţie pentru că este o forţă motivaţională pentru copii. Am observat mulţi copii în ultimii ani cu programe încărcate de activităţi extraşcolare. De dimineaţa până seara au programul prestabilit. Ştiu ce vor face sâmbătă la prânz sau miercuri dimineaţă pe de rost. Sunt convinsă că cele mai multe dintre activităţile pe care le desfăşoară le şi plac. Unele sunt poate alese de către părinţi pentru că se gândesc că le pot folosi copiilor pe viitor. Însă ceea ce le lipseşte este timpul liber, timpul în care să îşi creeze singuri un program, timpul în care să găsească soluţii creative pentru a evita plictiseala. Am găsit copii foarte buni la activităţile pe care şi le-au ales, dar care nu ştiu să se joace, care nu ştiu să îşi aleagă ceva de făcut când cei din jur nu le impun un orar. Aşadar, dacă ai tendinţa să îi încarci tot programul copilului cu activităţi controlate, regândeşte-ţi strategia în cazul în care vrei să încurajezi şi creativitatea sa.
  • Jocurile de rol au un rol important în dezvoltarea creativităţii. Studiile arată că acei copii care se implică în jocuri de rol elaborate demonstrează în mai mare măsură creativitate. Profită de vârsta gândirii magice (de la 3-4 ani în sus) şi încurajează-ţi copilul să intre în pielea personajelor familiare dar şi a celor imaginate de voi. Lasă-l să găsească soluţii din rolurile acestor personaje şi să studieze gesturi, tonalităţi sau reacţii pentru situaţii diferite. Jocurile dramatice sunt fluide, lipsite de limite, spontane, oglindind dinamica umană. Ele oferă experienţe amuzante şi de durată, facilitând transferul teoriei în practică într-un mod care susţine creativitatea.
  • Crează-i un colţ al casei unde să aibă voie să lucreze cu diferite materiale adecvate vârstei sale, un loc în care să se poată retrage oricând doreşte (şi care să poată fi apoi uşor de curăţat); îi poţi lăsa la îndemână de la materiale de texturi diferite, la acuarele, lut, diferite substanţe colorate pe care să le amestece, până la şuruburi şi instrumente de construcţie, în funcţie de vârsta copilului tău.

Am descris doar câteva idei care să te ajute, dar te încurajez să fii creativ la rândul tău atunci când te raportezi la copilul tău. Ești primul și cel mai important exemplu pentru copilul tău. Abilitatea de a veni cu idei noi, creative, e importantă nu doar pentru societate cât şi pe plan personal pentru fiecare dintre noi. Creativitatea are un rol important în învăţare şi în dezvoltare aşa că încurajează-ţi copilul să pună întrebări, să găsească singur soluţii, să caute variante noi de abordare a situaţiilor întâmpinate.

Pentru că educaţia formală are şi ea un rol important în încurajarea creativității, te invit să îmi scrii într-un mesaj în ce măsură crezi că este stimulată creativitatea copilului tău la grădiniță sau la școală. Între timp fă tot ce poţi pentru copilul tău acasă.

Citește și:

  1. Jocurile de putere în relația cu copilul tău
  2. Fantezia locului sigur
  3. Copiii și lucrul în echipă

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
“Fericirea este o pătură caldă” sau “Obiectul de tranziţie” – Partea a II-aProcese exprimate în joc de către copii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *