Ce abilități încurajezi la copilul tău?

septembrie 29, 2016
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Într-un grup de părinţi, privind la fetiţa care nu înceta să se bucure de pictură, aud întrebarea “Ce vă faceţi dacă o să vrea să devină pictoriţă?”. “O să o susţinem dacă asta îi place!” răspunde tăticul mândru.

Mă uit în jurul meu cu bucurie să văd tot mai mulţi părinţi deschişi să le prezinte copiilor oportunităţile pe care generaţia aceasta le oferă, să susţină alegerile personale ale copiilor. În calitate de părinte sunt convinsă că faci tot ce poţi să ai un copil împlinit. Dar care sunt aspectele pe care pui accent, ce încurajezi în mai mare măsură atunci când alegi activităţile spre care îl îndrumi pe copilul tău?

O mămică îmi spune că ei sunt mai puţin interesați de rezultatele şcolare ale copiilor lor cât de dobândirea de abilităţi care să îi ajute în orice domeniu vor alege să studieze. Asta mi se pare minunat! Copiii ei participă la întâlniri de astronomie sau de şah, la grupuri de dezbateri sau la cercuri de lectură, sunt încurajaţi de părinţi să se implice în activităţi sportive şi sociale.

Ce învățăm e parte din ceea ce suntem!

O să îmi spui că e greu să găseşti astfel de activităţi sau poate că nu e timp sau nu sunt bani pentru toate. Părinţii de care îţi povestesc se ocupă de asta. Ei caută oameni în jurul lor care să îi susţină în aceste demersuri (de multe ori ca voluntari) şi sunt în permanentă căutare de contexte potrivite pentru a susţine astfel de abilităţi.

Poate că se aşteaptă ca nota de la chimie, materie mai puţin preferată de unul dintre copii, să fie mai mică atunci când tema a fost făcută superficial. În schimb în timpul rămas au dus copilul la ora de şah care îi place. Poate nu a apucat copilul să termine curăţenia în cameră dar a participat la crosul organizat de Hospice. Sau poate nu a făcut toate temele de vacanţă dar a participat la tabăra de cercetaşi.

Totul ţine de deciziile pe care le luaţi în familie. E important să îţi îndrumi copilul spre acele activităţi care îl ajută să fie parte din comunitate, să comunice, să lucreze în echipă, să își gestioneze emoțiile, să găsească cât mai prompt soluţii, să gândească critic şi chiar să vândă. Până la urmă, orice ar alege să facă, e important să ştie să vorbească despre ceea ce face, să îşi pună în valoare munca, să ia decizii pe seama a ceea ce se întâmplă în jurul său şi să poată lucra alături de alţi oameni. Pe lângă toate astea, consider că e imporant să încurajezi un stil de viaţă sănătos cu timp acordat familiei şi relaxării, cu o alimentaţie echilibrată şi sportul ca parte din rutina zilnică.

Te invit să faci un exercițiu de reflecție și să îmi scrii care sunt abilităţile pe care le încurajezi la copilul tău. Care sunt priorităţile în familia voastră când vine vorba de activitățile copiilor?

Citește și:

  1. Copiii și temele de acasă
  2. Copilul tău de 7 ani – caracteristicile vârstei
  3. Teama părintelui de presiunea grupului

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Cum facem noi jocuri de murdărire7 replici cu care poţi reduce fricile copilului tău

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *