Muzica influenţează dezvoltarea copilului tău

iunie 02, 2016
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Dintre jucăriile preferate ale copiilor sunt, ştim cu toţii, instrumentele muzicale. Fie că este vorba de fluiere, de jucării ce emit sunete dacă sunt scuturate sau de fundul oalelor bătute cu linguri din bucătărie (care, desigur, înlocuiesc tobele), copiii sunt atraşi de stimularea senzorială auditivă. De asemenea, orice părinte ştie că un cântec de leagăn poate relaxa un copil suficient cât să adoarmă mai repede sau că există o etapă de dezvoltare în care copilul poate să solicite de nenumărate ori să audă acelaşi cântec.

Ce poate nu ştii încă, în calitate de părinte, este că muzica influenţează dezvoltarea copilului tău. Fiecare stimul nou, auditiv sau de orice alt fel, întăreşte o conexiune neuronală care contribuie la dezvoltarea creierului copilului.

Desigur, nu este cazul să renunţăm la stimularea prin intermediul activităţilor sociale, adică să renunţăm să ne jucăm direct cu copiii pentru că preferăm să facă audiţie de muzică simfonică. Nu există o dovadă ştiinţifică în direcţia creșterii inteligenței copilului dacă ascultă mai multă muzică, deşi în 1993 a apărut un studiu care a introdus presupusul efect Mozart – acest studiu a fost generalizat greşit, oamenii înţelegând că muzica lui Mozart ascultată încă din pântece duce la un nivel crescut al inteligenţei, lucru care nu are legătură cu rezultatele studiului iniţial.

Totuşi, cum poate contribui muzica simfonică la dezvoltarea copilului tău?

  • Copilul tău poate beneficia de muzica simfonică încă de la vârste mici, când poate învăţa să se liniştească ascultând melodii ale lui Brahms sau Bach, spre exemplu. În ciuda cercetărilor ştiinţifice, care par să nu fie concludente, ştim cu toţii că muzica este în legătură directă cu stările pe care le avem. Vocea părintelui poate avea un efect puternic asupracopilului, reușind să îl liniștească cu un cântec șoptit. în același timp, însă, și o melodie clasică, liniştitoare, ascultată înainte de perioadele de somn, poate avea la rândul ei un adevărat succes.
  • Se consideră că sinapsele (reţelele neuronale) stimulate de muzica clasică sunt similare celor pentru raţionamentul spaţial şi temporal, adică pentru abilităţile matematice (cel puţin asta susţine Dr. Diane Bales, Ph.D., autorul cărţii „Building Baby’s Brain: The Role of Music”). Adică audiția muzicii clasice poate crește abilitățile matematice.
  • De asemenea, studii mai recente arată că bebeluşii, încă de la 9 luni, când sunt expuşi la muzică în ritm de vals exersează abilităţi care sunt importante pentru vorbire.
  • Cel mai important însă, este faptul că familiarizarea copilului cu muzica simfonică, încă de la vârste fragede, îl ajută să îşi formeze preferinţele muzicale, iar rolul părintelui în această direcţie este important. Dacă dezvoltă o afinitate pentru acest gen de muzică, îi va fi mai uşor în studierea unui instrument muzical. Mulți oameni de știință ne subliniază un număr mare de abilităţi care sunt dezvoltate şi exersate prin studiul unui instrument muzical, printre care creşterea capacităţii de a memora, creşterea abilităţilor logico-matematice, îmbunătăţirea coordonării, rezolvarea de probleme, creşterea capacităţii de a se concentra, creşterea abilităţilor de ascultare. Practic, atunci când exersează un instrument muzical, sunt stimulate toate ariile cerebrale.

Vibrate Festival in Brașov

Iar pentru că în Braşov urmează să aibă loc momente muzicale foarte frumoase, în cadrul Vibrate festival, te încurajez să participi împreună cu copilul tău la evenimentele pregătite de organizatori. Între 19 şi 26 iunie poţi lua parte la spectacole muzicale susţinute în spaţii alternative, neconvenţionale, dar şi la expoziţii, workshopuri sau la discuţii libere despre muzică şi muzicieni. Vei putea asculta artişti din Marea Britanie, Spania, Italia, Franţa, Ucraina, Rusia şi România, absolvenţi ai Colegiului Regal de Muzică din Londra, cu zeci de premii câştigate la concursuri din întreaga lume, câştigători ai Concursului George Enescu. Dacă eşti pasionat, te va încânta şi prezenţa uneia dintre viorile Stradivarius pe 21 iunie, în mâinile lui Valeriy Sokolov. Citeşte mai multe despre locaţii, program și artiști de pe adresa oficială a festivalului: www.vibratefestival.

Mai jos găsești prezentarea ediției de anul trecut a festivalului:

Citește și:

  1. Cucu bau – rolul jocului în dezvoltarea copilului tău
  2. Ce facem cu copilul timid?
  3. Copiii și lucrul în echipă

Foto: Andrei Paul (www.andreipaulfoto.ro)

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Când nu mai poți de atâtea jucării, dar copilul tău „nu are niciuna acasă”Când părintele reacţionează exagerat

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *