Jocul de murdarire în dezvoltarea copiilor

august 12, 2016
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Îți scriam la început de an că unul dintre obiectivele pe care le am pentru 2016 este să încurajez părinții să își lase copiii să se joace, în special în aer liber, pe orice fel de vreme! (Citește articolul)

Ultima experiență pe care am avut-o afară cu copiii (pentru că între timp a venit ploaia și dintr-o dată e liniște în cartier) s-a lăsat cu tensiuni pentru că cei mici nu voiau să împartă dar și pentru că unii părinți încercau să le interzică să se atingă de bălțile de lângă ei. Îmi e greu să îmi închipui cum e pentru un copil să râvnească să intre într-o baltă și să nu aibă voie la ea. Mai ales dacă unii copii sunt deja în apă iar ei nu.

Înțeleg că mulţi părinţi simt nevoia să îşi ţină copiii curaţi, departe de noroi, apă sau alte texturi ce rămân mărturie pe copii, pe jos sau pe pereţi. Argumentele lor sunt diverse: fie pentru că activităţile de peste zi par mai mult decât suficiente iar copiii care se murdăresc din cap până în picioare le dau şi mai multe bătăi de cap, fie pentru că le e teamă să nu răcească cei mici în cazul în care sunt puţin uzi, fie pentru că vor să evite ca ai lor copii să contacteze microbi. Oricare ar fi motivul, aud în jurul meu de multe ori replici precum „dacă intri în apă, te duc în casă!”, „nu băga mâna acolo că e murdar” sau „iar ai murdărit tricoul, e a treia oară când te schimb azi!”.

Ca adult „jocul murdar” te trimite cu gândul probabil la dezordine, confuzie, dezorganizare, haos, mizerie. Cu toate astea, copiii caută în mod natural astfel de explorare şi culmea este că îi şi ajută în dezvoltare.

La ce mă refer când zic „joc de murdărire”?

Este acel joc în care copilul îşi foloseşte toate simţurile cu materialele pe care doreşte să le studieze (sau pe care le are la dispoziție) şi nu are ca obiectiv să facă sau să producă ceva anume. Joaca cu apă, cu noroi, cu sucul de la fructe, cu aluat, cu acuarelele sau cu plastilina sunt câteva exemple.

Dacă ești interesat de sesiuni de joc de murdărire cu copilul tău, nu ezita să mă contactezi. Periodic, în funcție de numărul persoanelor interesate, organizez grupuri pentru bebeluși (6-12 luni) și pentru copii mici (1-3 ani) de stimulare senzorială, joc de murdărire și activități ritmice.

Care sunt avantajele jocului de murdărire în copilărie?

 • Îi permite copilului să îşi dezvolte simţurile pentru că îi oferă oportunitatea de a amesteca, de a strivi, de a lăsa să curgă materiale la care nu are acces în mod obişnuit.
 • Este o modalitate minunată de relaxare, ajutând la eliberarea tensiunilor şi la manifestarea controlată a frustrării.
 • Folosit în terapie, jocul murdar poate ajuta la exprimarea emoţiilor.
 • Copiii sunt creativi când folosesc texturile şi materialele în moduri noi.
 • Dezvoltă coordonarea mâna-ochi, stimulează mişcările de fineţe și pe cele grosiere.
 • Îi oferă ocazia copilului să îşi asume riscuri, oferindu-i oportunitatea să exploreze o mulţime de posibilităţi.
 • Posibilitatea de a-şi asuma riscuri într-un mediu sigur dar şi faptul că nu există o modalitate corectă sau greşită de a te folosi de jocul murdar contribuie la o bună stimă de sine a copilului şi la încrederea în propriile capacităţi.
 • Îşi exersează concentrarea, planificarea, iar dacă este alături de alţi copii contribuie şi la viaţa socială.
 • Îi hrăneşte curiozitatea de a descoperi lumea din jur, de a experimenta şi de a încerca lucruri noi.
 • Pe plan cognitiv copilul, la nivel elementar, învaţă relaţiile de cauză şi efect.
 • Copiii care sunt expuşi de mici la astfel de stimuli sunt mai deschişi la texturi diferite ale mâncării. Copiii cărora nu le place să se murdărească au şanse mari să evite asta şi la masă, motiv pentru care pot refuza diferite mâncăruri şi devin „pretenţioşi”. Din acest motiv, dieteticieni şi specialişti în nutriţie recomandă jocurile de murdărire ca o modalitate de a preveni şi de a ajuta în astfel de situaţii.
jocul murdar la copii

Acum că ştii toate aceste lucruri, lasă-ţi copilul în bălţi, oferă-i copilului tău ocazia să se murdărească şi să caute singur răspunsuri jucându-se cu materialele care îl înconjoară.

*Notă: Ţine cont că unii copii evită anumite activităţi ce implică simţurile. Nu forţa niciodată un copil să participe la orice activitate în care se simte inconfortabil sau supra-stimulat.

Citește și:

 1. Activități cu cristale de apă
 2. Plânge când îl lași la grădiniță?
 3. Caracteristici ale vârstei de 3 ani

Foto:
Nursery World
Messy Monkeys
Sensory Education

Ți-a plăcut acest articol?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi şi alte materiale interesante despre copii şi părinţi.

Cine e în spatele paginii Părinți în Tandem:

Andreea Gavenea
Mă numesc Andreea Găvenea și mă bucur să îmi fi găsit acel lucru pe care să îl fac pe o perioadă lungă de timp fără senzația că aștept cu nerăbdare să se termine odată săptămâna. Sunt psihoterapeut, lucrez la cabinetul meu de mai bine de 5 ani. Am lucrat mulți ani cu copiii, apoi am găsit o nevoie mai mare în a veni mai degrabă în sprijinul părinților. Pandemia m-a adus mai aproape de adulți, cu fel și fel de provocări ale vieții, oameni minunați care fac eforturi să se cunoască și să se accepte, să se înțeleagă și să descopere că pot relaționa sănătos. Ultimii ani am pus accent pe mămicie, în sensul că am studiat mult și am lucrat cu clienți aflați perioada perinatală - de la concepție până la un an al copilului (infertilitate, pregătire pentru naștere, nașteri traumatice, perioada post-partum și efectele ei asupra părinților și relației de atașament cu copiii). Mă poţi contacta pe mail, la adresa andreea.gavenea@parintitandem.ro.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lasă un comentariu
Când copilul nu vrea să împartăMunca în echipă ca parte din dezvoltarea personală

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *